În cadrul Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui, Muzeul Județean organizează activități în aer liber

Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui se vor desfășura în acest an în perioada 15 – 16 august, prilej cu care Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Vaslui au organizat căteva manifestări menite să aducă publicului vasluian un strop de divertisment. Astfel, nostalgia amintirilor din cadrul unei expoziții document se îmbină armonios cu evocarea câtorva  figuri feminine emblematice pentru meleagurilor vasluiene, dar nu va lipsi nici o paradă a costumelor de epocă, realizate în cadrul unui proiect derulat de Asociația „Museum Vasluiensis” . „Picături de lumină și culoare” vor decora Sala „Multimedia”,  într-o expoziție de pictură și grafică pe sticlă semnată de artistul Octavian Gălățeanu. 

Vernisajul Expoziției fotodocumentare VASLUIUL – DE IERI ȘI DE AZI”, va avea loc sâmbătă15 august , la ora 11:00, pe esplanada muzeului, unde vor fi expuse imagini din colecția fotodocumentară a instituției, care   surprind evoluția urbană a Vasluiului. cei care vor trece prin fața muzeului vor putea admira de la faimoasele clădiri de patrimoniu din secolul   al XIX-lea – care au încorporat în zidurile lor noblețea oamenilor locului, la construcțiile rezultate în urma sistematizării orașului din perioada de după 1968 și până la frumoasele construcții de azi, care permit vizitatorilor să-i admire Vasluiului senectutea tradiției și vioiciunea sa culturală.

”Expoziția dorește să evidențieze, comparativ, monumentele de arhitectură reprezentative ale Vasluiului – integrate firesc în cadrul cultural și spiritual deosebit al urbei, căci ele au încă elementele necesare unei originalități și a unei autentice valori istorice și artistice. Marca lor stilistică inconfundabilă și raportarea la toate influențele arhitecturale din jur au permis ridicarea unor construcții extrem de sugestive, pline de aură patriarhală moldavă”, ne-a precizat muzeograful Marian Antoniu.

Evenimentul va fi continuat cu o altă manifestare, intitulată generic  „Figuri emblematice feminine ale meleagurilor vasluiene”, un proiect co-finanţat de Consiliul Judeţean Vaslui, implementat de Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui. Cu acest prilej se va vorbi despre personalitatea a trei personalități feminine emblematice (Maria Voichița – cea de a treia soție a domnului Ștefan cel Mare , Elena Cuza-soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza și Luiza Zavloschi – prima femeie primar din România), dar se va desfășura și o paradă a costumelor de epocă, replici confecționate în cadrul aceluiași proiect.

Duminică, 16 august 2020, ora 11:30, organizatorii îi invită pe vasluieni în Sala „Multimedia”, să ia parte la vernisajul Expoziției de pictură și grafică pe sticlă Picături de lumină și culoare, realizată de artistul OCTAVIAN GĂLĂȚIANU.

”Artistul OCTAVIAN GĂLĂȚIANU folosește expresivitatea tehnicii picturii „sub sticlă” și ne propune, într-o nouă selecție, un itinerariu plastic al vibrațiilor propriului suflet, o sinteză a umbrelor, luminii și culorii – așa cum îi place să mărturisească, prin aceasta împlinindu-și un vis al destinului său. Astfel, lucrările de pictură și grafică pe sticlă impresionează prin ansamblul compozițional, precizia desenului în tuș și transpunerea în ritmuri plastice a încărcăturii emoționale și valorii sentimentale a motivului redat”, a afirmat dr. Laurențiu Chiriac, muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Toate activitățile sunt organizate de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Vaslui, cu respectarea Ordonanțelor și Prevederilor guvernamentale legate de distanțarea fizică datorată situației răspândirii infecției cu noul tip de coronavirus (COVID19).        (Mihaela Zărnescu)