“Împreună pentru viitor!”- Prevenirea abandonului şcolar în rândul elevilor de la sate!

Pe parcursul acestui an şcolar,  Fundaţia World Vision România a derulat proiectul “Împreună pentru viitor!”, un proiect finanțat de către Fundația de Sprijin Comunitar Bacău si Fundația Vodafone România in cadrul rundei de finantare Investitii pentru comunitati durabile. Un număr de 40 de copii vulnerabili, cu rezultate școlare slabe, din comuna Dumeşti, judeţul Vaslui au fost astfel sprijiniţi să-și îmbunătăţească rezultatele școlare şi să dobândească motivaţia pentru a învăţa, folosind un model inovativ de intervenție – educația de la egal la egal.

Astfel, cu sprijinul a 10 copii cu performanțe școlare foarte bune și abilități de lider – copiii mentori, care au fost îndrumați de 4 cadre didactice ale Școlii gimnaziale “Mareșal Constantin Prezan” din Dumești, cei 40 de copii cu vârste între 10 și 14 ani au fost ajutați în efectuarea temelor şi au primit sfaturi cu privire la abordarea anumitor materii de la şcoală. Totodată, prin sesiunile de informare organizate, copiii au învăţat despre auto-cunoaștere, dezvoltarea încrederii, gestionarea emoțiilor, comunicarea asertivă și luarea deciziilor.

Specialiştii World Vision România au organizat în cadrul proiectului derularea a 10 sesiuni de educaţie remedială, 4 workshop-uri educaţionale pentru deprinderea de tehnici de învăţare şi cresterea motivaţiei şcolare, 1 sesiune pe tema igienei personale, 1 sesiune de consiliere şi orientare în carieră şi 1 vizită de studiu la Liceul Nicolae Iorga din Negreşti şi la Liceul Agricol din Huşi. Prin participarea la 5 sesiuni de educaţie parentală, părinţii copiilor vulnerabili au fost sprijiniți să înţeleagă importanţa educaţiei şi să poată la rândul lor să-și susţină copiii în efectuarea temelor iar liderii locali au fost și ei implicați activ în proiect, pentru a putea să înțeleagă și să prevină situaţiile de risc de abandon şcolar ale copiilor din comunitate. Din cei 40 de copii vulnerabili incluşi în proiect, 13 dintre ei şi-au îmbunătăţit rezultatele şcolare în semestrul următor de şcoală. De altfel, liderii din comunitate au mărturisit că toţi copiii beneficiari în proiect au descoperit că pot învăţa şi îşi doresc să îşi depăşească condiţia prin continuarea studiilor.

Prin proiectul Împreună pentru viitor am putut să adresăm pe un grup țintă foarte clar delimitat, problematica abandonului școlar. Este una din problemele cele mai serioase cu care ne confruntăm la nivel național, mai ales în mediul rural, acolo unde 20% dintre tineri rămân doar cu 8 clase. O intervenție de scurtă durată, însă cu rezultate foarte bune, pe care ne-o dorim replicată și promovată în cât mai multe comunități rurale. Pentru a produce o schimbare și a conferi sustenabilitate intervențiilor, World Vision România lucrează în parteneriat cu comunităţile rurale, printr-o intervenţie integrată, în cadrul căreia serviciile sociale și educaționale se împletesc cu inițiativele de dezvoltare economică, agricolă și de securitate alimentară. Totodată, nicio inițiativă nu se realizează fără co-participarea comunității, a beneficiarilor, indiferent de forma acesteia”, a declarat Magdalena Cămănaru, Manager Zonal Iaşi&Vaslui, World Vision România.

Proiectul “Investiţii pentru comunităţi durabile” face parte din Programul strategic de investiţie în mediul rural pe care Fundaţia Vodafone România îl derulează în toate judeţele ţăii şi care susţine devoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.

World Vision România este o fundație creştină care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.