Huşeanului Vlad Alexandru Boboc, lavanda i-a adus Trofeul Oamenii Timpului
La 27 de ani, Vlad Alexandru Boboc, un tânăr investitor din Huşi, a primit Trofeul Oamenii Timpului la categoria Antrepenoriat, un premiu al excelenţei şi al recunoaşterii valorilor. Nominalizat pentru curajul de a investi într-o cultură de lavandă, Vlad Alexandru Boboc s-a declarat surprins şi onorat de premiul primit.
Sâmbătă, 12 decembrie, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi a avut loc Gala Extraordinară oamenii timpului, un eveniment în cadrul căruia a fost premiată excelenţa, în zece domenii de activitate. Printre nominalizaţii la cele zece categorii s-au numărat şi nouă vasluieni: regizorul Corneliu Porumboiu, dublu nominalizat la categoriile Arte şi Diplomaţie Publicã, profesorul, etnograful şi publicistul Dan Ravaru, nominalizat la categoria Literaturã, Mihai Popa, preşedintele Asociaţiei Myosotis Bârlad, nominalizat la categoria Societate civilã, Aurora Popa, managerul Serviciului de Ambulantã al Judeţului Vaslui, nominalizatã la categoria Sãnãtate, Vlad Alexandru Boboc, nominalizat la categoria Antreprenoriat, prof. univ. dr. Ionel Miron, nominalizat la categoria Educaţie şi cercetare., Cãtãlin Striblea, nominalizat la categoria Jurnalism, Rareş Roşca, din Barlad, nominalizat la categoria Tinere valori, istoricul şi scriitorul Oltea Rãscanu Gramaticu, nominalizatã la categoria Memorie şi istorie.
Vlad Alexandru Boboc a fost singurul reprezentant al judeţului care a reuşit să obţină Trofeul acestei campanii. Tânărul este proprietarul unei culturi de lavandă din zona Husului. A absolvit Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, specializarea Finanţe-Bănci, şi masterul de Finanţe-Asigurări din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. Ideea unei astfel de iniţiative antreprenoriale s-a dezvoltat după absolvirea facultăţii. Investiţia iniţială s-a ridicat la suma de 16 000 de euro, prin achiziţionarea butaşilor de lavandă, plantaţi pe o suprafaţă de 1,65 ha. Vlad Alexandru Boboc doreşte să acceseze şi un proiect european în viitorul apropiat pentru dezvoltarea acestui domeniu de activitate. Nominalizarea pentru categoria Antreprenoriat a fost făcută pentru investiţia în cultură de lavandă, foarte rară în România. „Pentru mine, câştigarea acestui trofeu a fost o mare surpriză. Nu mă aşteptăm că o astfel de afacere să fie atât de apreciată. Este o afacere pe care eu am demarat-o plin de entuziasm, dar care necesită destule abilităţi. La noi nu există încă o piaţă de desfacere sigură, dar eu mi-am propus să caut noi soluţii să îmi dezvolt afacerea. Premiul câştigat este onorant şi mă motivează să demonstrez că îl merit”, ne-a spus Vlad Alexandru Boboc.
„În date matematice, Campania OAMENII TIMPULUI din acest an înseamnă 9 conferințe de lansare a Campaniei, 800 de propuneri de nominalizare venite din partea publicului, 80 de nominalizați intrați, ca urmare a selecției de prejurizare de către Juriul Național, în competiția finală, peste 200.000 de voturi contorizate pe platforma www.oameniitimpului.ro, 6 Gale Locale de prezentare a nominalizaților, 4 conferințe pe teme diferite, susținute în cadrul Colocviilor OAMENII TIMPULUI, și, finalmente, 10 premianți pentru întreaga arie de desfășurare a proiectului. Însă ceea ce rămâne cu mult mai important este faptul că am pus bazele unei comunități de prestigiu. La finele acestei ediții a Campaniei putem spune că întâlnirile memorabile care au conectat oameni de excepție reprezintă principiul esențial de funcționare a acestei comunități pe care o dorim a fi cât mai extinsă. Avem toate motivele de a privi spre viitor și de a spera că, începând cu anul 2016, Campania se va putea extinde la nivelul întregii Românii, menținând, evident, importanța Galei Extraordinare de la Iași. În mod cert, o astfel de comunitate de prestigiu nu va fi nicicând marginală, ci va institui firescul recunoașterii valorilor, un firesc de care avem atâta nevoie”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul Revistei TIMPUL și președintele Juriului Național al Campaniei.
Președintele Asociației Revistei TIMPUL, Adriana Nazarciuc, a vorbit despre importanța implicării comunităților locale în proiectele de sprijinire a valorilor. „Campania OAMENII TIMPULUI înseamnă înainte de toate un îndemn către membrii comunității de a se implica în identificare, recunoașterea și promovarea personalităților de excepție. Acest proiect este al comunității, este împreună-lucrare. Mă bucur că la Iași am găsit deschiderea comunității a cărei larghețe a inclus atât Chișinăul, cât și Cernăuțiul. Prin această Gală conturăm reperele unei comunități de prestigiu și, astfel, conferim sens, misiunii pe care ne-am asumat-o: de a prelua cu onoare trecutul, de a premia meritoriu prezentul, pregătind viitorul. Onor și recunoștință nominalizaților, partenerilor care au crezut în noi și echipei care a făcut posibil acest proiect”, a afirmat Președintele Asociației organizatoare.
Invitatul special al serii a fost actorul Ion Caramitru, Directorul Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București și Președintele UNITER. Momentele muzicale ale serii au fost interpretate de membrii grupului japonez Uemura (Ryutarou Uemura – saxofon, Megumi Uemura – soprană, Yumika Uemura – clarinet și Maria Uemura – soprană), alături de Adina Alupei (Opera Națională Română Iași) – pian și Hiroko Minakami (Japonia) – pian. Prezentatorul Galei a fost actorul Adrian Păduraru, Ambasadorul Campaniei, care a fost acompaniat de pianistul Dan Ardelean, bateristul Mihai Axinte și chitaristul Vlad Gălățianu.
Câştigătorii Campaniei Oamenii Timpului 2015 au fost:
Categoria Literatură – Gheorghe Cirstian
Categoria Arte – Teodor Corban
Categoria Educaţie şi cercetare – Mihai Dimian
Categoria Societate civilă – Ioana-Maria Andrioaie
Categoria Diplomaţie publică – Matei Vişniec
Categoria Memorie şi istorie – Andrei Muraru
Categoria Jurnalism – George Onofrei
Categoria Tinere valori – Grupul de elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatră Neamţ
Categoria Sănătate – Evelina Moraru
Categoria Antreprenoriat – Vlad Alexandru Boboc
Premiile speciale ale Campaniei Oamenii Timpului 2015:
– Academicianul Solomon Marcus
– Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom
– Părintele Mihail Jar (PS Longhin)
– şahistă Paula-Alexandra Gîtu
– (ÎN MEMORIAM) muzicianul Adrian Rugină
Felicitări tinere!