Iulie, lună „de foc” pentru pompierii vasluieni

În cursul luni trecute pompieri profesionişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui au intervenit (independent sau împreună cu servicile voluntare pentru situaţii de urgenţă locale) pentru localizarea şi lichidarea a 39 de incendii de vegetaţie uscată.

Incendiile au avut drept cauză acţiunile de iginenizare a terenurilor fără asigurarea condiţiilor pentru limitarea propagării şi dezvoltării incendiilor. Nu de puţine ori intervenţiile pompierilor au fost dificile, întrucât s-a lucrat în condiţii de vânt şi nu existau surse de apă în zonele unde s-au manifestat arderile de vegetaţie uscată. De asemenea, lipsa căilor de acces a îngreunat sau a făcut practic imposibilă ajungerea autospecialelor la locul intervenţiei.
Nerespectarea regulilor de prevenire si reducere a riscurilor de producere a incendiilor pune in pericol atat mediul si bunurile din proximitatea zonelor afectate, cat si viata oamenilor, in mod direct sau indirect.
Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi ISU Vaslui aduce la cunoştiinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.
În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie
-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului
Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale este interzisă.
Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

1. condiţii meteorologice fără vânt;
2. parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
3. izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
4. desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
5. asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
6. asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
7. asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
1. condiţii meteorologice fără vânt;
2. colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
3. executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
4. curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
5. desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
6. asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
7. supravegherea permanentă a arderii;
8. stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
9. interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, cu valoare cuprinsă între 1.000 – 2.500 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.