Gestionarea situaţiilor de urgenţă, principalul subiect al şedinţei Colegiului Prefectural

Prefectul Judeţului Vaslui, Isabel BOGDAN, a condus marți, 20 decembrie 2016, ședinţa ordinară a Colegiului Prefectural, care s-a desfășurat în Sala “Alexandru Ioan Cuza” de la Palatul Administrativ. Principalele subiecte incluse pe ordinea de zi au fost legate de prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență din județ și realizarea programului de multiplicare și certificarea oficială a semințelor în anul agricol 2016.

În prima parte a ședinţei, inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) Vaslui, Alexandru Buhăescu, a prezentat analiza acțiunilor de intervenție din perioada ianuarie-noiembrie 2016. Potrivit datelor de la IJSU, la nivelul judeţului Vaslui au fost înregistrate 6.035 de evenimente, intervenindu-se în 5.820 de situații, din care 4.908 sunt asistență medicală de urgență, 305 incendii, 185-asistența persoanelor, 151 de incendii la vegetație uscată, 31 salvări de animale, 11 descarcerări și 178 de alte situații. Tot în aceeași perioadă au existat și 215 deplasări fără intervenție, din care 29 au fost alarme false, iar în 70 de cazuri echipele de intervenție au fost întoarse de pe traseu.

Inspectorul șef adjunct al IJSU Vaslui a afirmat că în situațiile în care s-a intervenit au fost salvate 85 de persoane, din care 67 adulți, 225 de animale și bunuri în valoare de peste 35 milioane de lei.

De la începutul anului 2016, ca urmare a incendiilor, au decedat 9 persoane (din care 1 în jud. Iaşi) iar 8 au fost rănite sau intoxicate cu fum/gaze toxice (1 din cadrul serviciilor profesioniste de la Detaşamentul Bârlad).

Punctul doi al şedinţei a vizat realizarea programului de multiplicare și certificarea oficială a semințelor în anul agricol 2016. Mihaela Lespezianu, directorul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) Vaslui, a declarat că în prezent instituția funcționează cu cinci inspectori atestați INCS, iar suprafața înscrisă pentru multiplicare în anul 2016 a fost de 4.474 ha.

În acest an au fost prelevate din loturile de semințe 715 eșantioane oficiale și informative  pentru efectuarea determinărilor de laborator.

Cantitatea de seminţe certificate pentru judeţul Vaslui a fost de 9.883 tone, pentru care s-au eliberat un număr de 433 documente oficiale. Au fost admise 421 loturi de seminţe  pentru o cantitate de 9.845 tone. Au fost respinse de la certificare 12 loturi cu 38 t sămânţă. La cele 715 eşantioane primite pentru analiză s-au efectuat 2.528 determinări de calitate a seminţelor.

Fiind ultima ședință din acest an a Colegiului Prefectural, la final, prefectul Isabel BOGDAN le-a urat, celor prezenți, sărbători liniștite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.