Festivalul ”Hora din Vaslui” s-a încheiat cu o seară de neuitat

Trei zile de spectacole, cu sute de dansatori din ţară şi din străinătate, care au smuls aplauzele vasluienilor , s-au  încheiat aseară, pe scena  amplasată în Centrul Civic a municipiului Vaslui, unde a avut loc Gala de închidere a Festivalului folcloric Internaţional „Hora din străbuni”.  Au fost trei zile în care organizatorii au făcut eforturi incredibile pentru ca publicul să fie încântat de spectacole, iar invitaţii din străinătate să ducă acasă o imagine a României  aşa cum este ea: ospitalieră, cu oameni buni şi frumoşi.  Iar entuziasmul cu care au urcat aseară pe scenă toţi membrii grupurilor internaţionale, pare să fie o confirmare că dorinţa organizatorilor a fost îndeplintă. Merită să îi amintim: Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui şi Primăria Vaslui.

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor ”Hora din Străbuni”, a debutat într-un cadru festiv:  o paradă a costumelor populare, discursuri ale oficialităţilor, prezentarea ansamblurile populare şi scurte momente artistice. Alături de grupuri folclorice din  județ, au fost prezente și alte ansambluri artistice din România,  dar și din Serbia,  Polonia, Ucraina, Albania, Bulgaria și Republica Moldova.

În fiecare seară, formaţiile au urcat pe scena Centrul Vasluiului, unde au strâns un public numeros, care a apreciat aşa cum se cuvine evoluţia tuturor artiştilor. În ultima seară, recitalul Mioarei Velicu a făcut ca centrul să devină neîncăpător pentru miile de vasluieni veniți să o asculte pe celebra interpretă de muzică populară. Iar aceasta a mărturisit că prezența la Vaslui este însoțită nu numai de bucuria de a urca pe scenă, ci și de bucuria de a revedea oameni și locuri dragi.

La final, pe scenă au urcat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, coordonatorul întregii acţiuni. Acesta le-a mulțumit tuturor celor care, prin munca lor, fac ca Vasluiul să poată fi pus pe harta , ca loc în care folclorul este ridicat la rang de artă: coregrafii Virginel Solomon și Gheorghe Ilașcu, dirijorii Cristian Năstase și Valerică Petraru, echipelor care au stat în spatele evenimentului, fotografilor și voluntarilor și, nu în ultimul rînd, celor care au pus bazele Festivalului asigurând finanțarea acestuia: Consiliul Județean și Primăria Vaslui.

“Mă bucur că în toate cele trei zile am avut alături de noi un public numeros, minunat şi cald în acelaşi timp, iar asta ne motivează să ne autodepăşim în realizarea evenimentelor pe care le vom desfăşura de acum înainte. Le mulţumesc colegilor mei de la Consiliul Judeţean şi celor de la Primărie, care au făcut tot ce le-a stat în putinţă ca lucrurile să iasă bine, mulţumesc şi ansamblurilor vasluiene prezente, pentru că s-au autodepăşit , semn că au înţeles obiectivul acestui festival. Noi, am început deja să ne gândim la evenimentele culturale viitoare”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, alături de care a urcat pe scenă și viceprimarul Cătălin Mîndru.

“Un festival de o asemenea amploare şi calitate este unic în România. Ce se întâmplă la Vaslui, nu se întâmplă nicăieri în ţara asta. Dacă în urmă cu ceva ani puneam bazele aceste manifestări, astăzi putem spune cu certitudine că ideea s-a concretizat. Acest lucru a fost posibil şi datorită implicării celor două mari instituţii: Consiliul Judeţean şi Primăria, iar eu, personal, mi-aş dori ca în ţară să fie mai mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene care să respecte şi să investească în promovarea dansurilor populare” a spus Marin Barbu, preşedinte al Asociaţiei de Coregrafie Folclorică şi şef al Consiliului Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice. (Text/foto: Mihaela Zărnescu)