Expoziție Regina Soldat, la Bârlad

Sâmbătă, 31 martie 2018, începând cu ora 12:00, foaierul Teatrului Victor Ion Popa va găzdui vernisarea expoziției Regina Soldat și lansarea albumului Regina și frontul.

Contribuția bârlădenilor este una la fel de importantă ca a tuturor celorlalți români care au pus în slujba realizării Marii Uniri nu doar bravi ostași ci și clădirile din oraș care au găzduit Marele Cartier General, soldați dar și o avalanșă de refugiați.

Asociația Femeilor Întreprinzătoare și Asociația România Culturală, în colaborare cu Asociația Proiect Moldova, Primăria Municipiului Bârlad și Fundația Colegiului Național de Apărare, organizează acest dublu eveniment cu scopul de a evidenția personalitatea deosebită a Reginei Maria a României care și-a asumat dezvoltarea țării la cârma căreia a ajuns.

Din prima zi a Războiului, Regina a fost în permanență în inima poporului român, constituind cea mai puternică verigă între Dinastie și români. Aceasta și-a asumat rolul de stindard printre luptătorii din prima linie și din spatele frontului, i-a consolat pe răniți și i-a răsplătit pe cei viteji. Îmbrăcată în haine de soră medicală, a organizat spitale de campanie şi a fost prezentă printre cei suferinzi, împărţind medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi pe front, bolnavilor de tifos și mângâind cu vorba pe cei care sufereau din cauza războiului.

Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial a fost numită “Regina soldat”. Această imagine a Reginei noastre, alături de răniți, soldați, orfani și văduve dorim să o valorificăm prin albumul amintit și  prin această expoziție, care a primit Premiul pentru celebrarea CENTENARULUI – 2017, acordat de către Administrația Fondului Cultural Național.

Expoziția și albumul au fost realizate de către Asociația România Culturală. Meritele Reginei Maria au fost recunoscute în țară și peste hotare în egală măsură.

La funeraliile somptuoase, ziarele vremii  titrau “A murit un soldat…Regina Maria a fost doar un ostaș care a luptat pentru libertatea românilor.”

Vor lua cuvântul: dr. Lăcrămioara Stratulat, Anca Beatrice Todireanu, prof. Maria Marin, prof. dr. Laurențiu Chiriac, preot paroh Petru Silviu Giuşcă, Marcel Anghel, Mioara Timofte.

În cadrul proiectului cultural Regina soldat  este prevăzută și realizarea unui film documentar cu titlul ” Pe urmele pașilor unei mari Regine”. Expoziția este dechisă publicului larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.