Exerciţiu de evacuare în caz de cutremur în toate şcolile din judeţul Vaslui
Astăzi 4 martie, la împlinirea a 43 ani de la cutremurul din 4 martie 1977 , Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Podul Înalt” al Judeţului Vaslui în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui au organizat un exerciţiu de evacuare în toate unităţile de învăţământ din judeţ.
Accentul a fost pus pe respectarea procedurii de evacuare şi post-evacuare, precum şi pe respectarea regulilor de care trebuie să ținem cont în caz de cutremur ori alte dezastre. La exercițiul organizat în incinta Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui au participat şi prefectul Mircea Gologan, împreună cu col. Mihai Ciprian Mitrea, inspectorul şef al ISU Vaslui .
Miercuri a avut loc un amplu exercițiu de alarmare-evacuare pentru situații de urgență în toate unitățile de învățământ din județ. Exercițiul a verificat managementul elevilor în situații de urgență provocate de un cutremur și aplicarea planului de evacuare, activitatea făcând parte din programul de pregătire pe anul 2020.
La exercițiu au participat pompieri și reprezentanții PSI, elevi şi cadre didactice ale instituțiilor de învățământ implicate.
După încheierea exerciţiilor, în toate unităţile de învăţământ elevilor li s-a adus la cunoştinţă de către reprezentanții ISu Vaslui, scopul unor asemenea exerciţii de evacuare şi modul de comportare în timpul şi după ce a avut loc un cutremur de pământ.
La exercițiul organizat în incinta Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui au participat şi prefectul Mircea Gologan împreună cu col. Mihai Ciprian Mitrea, inspectorul şef al ISU Vaslui. Aici au fost evacuați peste 800 de elevi din 24 de clase de liceu și din patru clase de gimnaziu.
Mircea Gologan, prefectul județului, le-a vorbit copiilor despre cutremurul din 1990 , despre starea de panică care apare în realitate într-o astfel de situație și despre importantă acțiunilor de simulare, în timp ce col. Mihai Ciprian Mitrea a oferit câteva date tehnice, însoțite de îndemnul de a viziona, pe net, filmulețele cu regulile de comportament în caz de cutremur, din cadrul Campaniei naționale de informare și pregătire a populației intitulată generic „Nu tremur la cutremur”.
„O populaţie mai bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate”, ne-a precizat prefectul Mircea Gologan, motivând astfel și necesitatea acțiunii derulate.