Europa, în noua cursă a înarmării

Mai multe declaraţii îngrijorătoare au fost făcute în ultimele zile. Cuvintele cheie sunt alarmante: război, răspuns militari, agresiunea Rusiei. Se vorbeşte deja de ceva vreme despre faptul că ne-am afla într-un al doilea război rece. Că Rusia şi NATO ar fi început o nouă cursă a înarmărilor.

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: “Zeci de ani, am crezut că problema războiului în Europa nu mai există. Probabil că, din păcate, acest lucru este acum istorie” (SURSA: PROFIL.RO)BARACK OBAMA, preşedintele Statelor Unite: “Acesta este un moment provocator si important pentru NATO, o piatra de temelie a securitatii transatlantice” (SURSA: CASA ALBĂ)

ALEKSANDR GRUSKO, trimisul Rusiei la NATO: “NATO s-a împuşcat singură în picior. Nu poate rămâne fără un răspuns militar şi tehnic”. (SURSA: AP)

NATO nu îşi poate apăra membrii din est, iar tancurile ruseşti ar putea ajunge în capitalele ţărilor baltice în 60 de ore, conform unui studiu făcut de un Think Tank american.

ASHTON CARTER, secretar american al Apărării: “Ne consolidăm poziţia în Europa pentru a-i susţine aliaţii din NATO în faţa agresiunii Rusiei”.

România are toate şansele să găzduiască mai mult armament greu şi vehicule blindate trimise de americani. Administraţia Obama vrea să mărească de patru ori bugetul destinat apărării flancului estic al NATO.

ASHTON CARTER, secretar american al Apărării: “O altă investiţie care va fi făcută repede în buget se referă la consolidarea poziţiei noastre în Europa pentru a ne susţine aliaţii din NATO în faţa agresiunii Rusiei. În limbajul Pentagonului, asta se numeşte Iniţiativa de Reasigurare Europeană. Anul trecut am cerut în jur de 800 de milioane de dolari, iar anul acesta mărim de patru ori suma la 3,4 miliarde pentru 2017. Împreună cu forţele americane deja trimise în Europa – care sunt substanţiale – vom putea forma rapid, înainte de finalul lui 2017, o forţă terestră extrem de pregătită care să poată reacţiona în acel teatru, dacă va fi necesar”.
(Sursa: TVR)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.