SMURD Iaşi, în doliu. Cine sunt cei patru membri ai echipajului care și-au pierdut viața în misiune

Joi, 2 mai, în jurul orelor 14.23, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operațional de la Unitatea Specială de Aviație Iași a MAI că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera pe raza Republicii Moldova în baza acordului transfrontalier de cooperare în domeniul acordării ajutorului medical de urgență. La nivelul MAI, a fost convocată imediat celula de criză pentru gestionarea situației. În jurul orei 15.00 s-m primit confirmarea, de la forțele ajunse la fața locului într-o regiune împădurită din zona localității Haragîș din raionul Cantemir din Republica Moldova, că a fost găsită epava elicopterului, iar cele 4 persoane aflate la bord sunt decedate.

Cei patru sunt:
Comandantul echipajului – comandor Gavril Doru, 53 de ani, împuternicit comandant al Unității Speciale de Aviație Iași. Acesta era încadrat în structuri militare din 23.08.1985, iar în Ministerul Afacerilor Interne din 01.05.2005 și avea o experiență de zbor pe elicopter de 4181 ore, era absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație Aurel Vlaicu, era căsătorit și avea un copil.

Copilotul – căpitan-comandor Șocae Voicu, 36 de ani, pilot de elicopter, încadrat în structuri militare din 26.07.2003, iar in Ministerul Afacerilor Interne din 01.09.2008. Acesta avea o experiență de zbor pe elicopter de 1480 de ore, era absolvent al Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă Brașov din 2003, era căsătorit și avea doi copii.

Dr. Dumea Mihaela – 39 de ani, medic specialist medicină de urgență, asistent universitar la Universitatea de medicina si farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, încadrată la U.P.U. SMURD Iași de 11 ani, avea o experiență de 5 ani pe elicopter, era căsătorită și avea un copil.

As. Sandu Gabriel – asistent medical principal medicină de urgență, avea 38 de ani, era încadrat la U.P.U. SMURD Iași de 16 ani, avea o experiență de 11 ani pe elicopter, era căsătorit și avea un copil.

Misiunea de astăzi era al 12-lea zbor al acestui elicopter în Republica Moldova, în baza acordului transfrontalier pentru intervenții în caz de urgențe medicale.

Referitor la misiunea elicopterului, MAI a confirmat că, la ora 9.55, aeronava a decolat de la Iași cu direcția Vulcănești, Republica Moldova unde a aterizat la ora 11.
La ora 11.30 a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani cu bronhopneumonie pe care a transportat-o la Chișinău. După predarea pacientei, elicopterul alimentează și decolează din nou în jurul orei 13.10 către Cahul, într-o misiune aeromedicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular cerebral. Înainte de a ajunge la pacient, a avut loc accidentul.

Aeronava este de tip EC 135, cu nr. de înmatriculare 347, fabricată în august 2014 și a cărei ultimă inspecție periodică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic și asistent medical. Medicul avea o experiență de 5 ani pe elicopterul SMURD iar asistentul medical, de 11 ani. Pilotul avea o experiență pe elicopter de 4.181 de ore de zbor iar copilotul de 1.480 de ore. MAI a luat decizia ca toate aeronavele EC 135 să rămână la sol.

După confirmarea accidentului aviatic, ministrul afacerilor interne Petre Tobă l-a contactat pe omologul moldovean domnul Alexandru Jizdan care, în discuția telefonică, a reconfirmat producerea accidentului și decesul membrilor echipajului.

Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziția autorităților din Republica Moldova resurse ale Poliției Române pentru participarea la cercetarea împrejurărilor producerii acestui accident aviatic. Totodată, l-a informat pe premierul Dacian Cioloș despre producerea accidentului și a dispus ca domnul Raed Arafat, șef al DSU, să se deplaseze în Republica Moldova.  Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată și în legătură cu autoritățile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Cercetarea la fața locului este coordonată de Procurorul General interimar și adjunctul șefului Poliției Naționale din Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.