Elena Farago, omagiată la Biblioteca Județeană

Joi, 29 martie, în incinta Bibliotecii Județene ,,Nicolae Milescu Spătarul” din Vaslui, a avut loc un spectacol omagial de muzică și poezie dedicat Elenei Farago, la 140 de ani de la naștere.

Ivită pe lume la Bârlad exact la 29 martie 1878, poeta a avut o copilărie plasată sub semnul tragicului(orfană de mamă la 12 ani și de tată la 17 ani) și o maturitate sinuoasă. A fost guvernantă în casa faimosului dramaturg I.L.Caragiale , a cunoscut personalități remarcabile ale culturii și literaturii noastre, a colaborat la periodice importante ale timpului, a corespondat –între alții –cu Eugen Lovinescu, doctrinarul modernismului interbelic. Ultimele decenii de viață le-a petrecut la Craiova, unde s-a stins în 1954. Avea 76 de ani și a lăsat în urmă o operă poetică semnificativă, despre care au scris mari nume ale criticii noastre literare: Ilarie Chendi, Mihail Dragomirescu, Eugen Lovinescu, G. Călinescu, Pompiliu Constantinescu, Const. Ciopraga, Ovidiu Papadima, Ion Rotaru, C.D. Papastate ș.a.

Manifestarea omagială a cuprins recitaluri lirice emoționante  susținute de Corina Matei Gherman(Iași), Daniela Oatu(Vaslui), Niculina Petrov(Târgu Frumos) , Anastasia Gârneață(Iași) și muzicale. Au susținut recitaluri la pian prof. Galina Parfeni și discipolii săi și au recitat din creația Elenei Farago elevi ai Școlii ,,Ștefan cel Mare” și ,,Alexandra Nechita” din Vaslui, pregătiți de prof. Daniela Oatu și Adina Cernoschi.   Despre viața și personalitatea poetei a vorbit Livia Ciupercă(Iași), care a reliefat sensibilitatea, gingășia și afectivitatea unui spirit feminin, a unei voci lirice inconfundabile. Au rostit scurte cuvântări prof. Teodor Pracsiu și Dumitru Apostolache. Moderatorul activității a fost prof. Gelu Voicu Bichineț , directorul instituției gazdă .

Manifestarea omagială a fost organizată de Biblioteca Județeană ,,Nicolae Milescu Spătarul” și Reprezentanța Vaslui a Uniunii Scriitorilor din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.