Educație non-formală la Grădinița nr. 3 Vaslui

  Cadrele didactice de la Grădinița cu Program Prelungit Nr.3 Vaslui  prin proiectul de mobilități în domeniul educației școlare (Acțiunea cheie KA1) în cadrul programului ERASMUS+

Nr. 2023-1-RO01-KA122-SCH-000130120 ”Inovați începe de la grădiniță cu STEAM” au prezentat activități de diseminare al proiectului, în care grupurile țintă au fost copiii, părinții acestora, colegii din grădiniță, dar și din alte unități scolare  precum și comunitatea.

      In urma participării la mobilități cadrele didactice participante și-au împărtășit experiența din străinătate prin întruniri în cadrul Consiliilor profesorale,Comisiilor pentru Curriculum, Cercurilor pedagogice al educatoarelor dar și în cadrul Activității metodico-științifice a directorilor de educație timpurie din județul Vaslui atât  la nivel local și județean, prin care au prezentat lucrurile noi învățate, competențele însușite, dar și modalitatea de desfășurare a întregii mobilități, de la plecare, până la revenire.

Activitățile au devenit mai atractive pentru copii, s-a pus accent pe creativitate, crescând astfel motivația pentru învățare.

In activitățile cu părinții s-au organizat activități de diseminare care au avut ca scop furnizarea de informații în legătură cu proiectul Erasmus+, s-au abordat teme de interes prin mese rotunde, discutii. Toate aceste sedinte au urmărit consolidarea relației părinti-cadre didactice, în sensul unei comunicări deschise, bazate pe colaborare, încredere, respect și sprijin reciproc.

Activitatile cu cei mici s-au desfășurat lunar, având loc mai multe sesiuni de lucru prin care au fost realizate activități ce vizează cele 5 domenii STEAM :Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă, Matematică cum ar fi : ”Moara de apa,,,”Tornadă într-un pahar,,,”Scobitori Magice”,”Laptele magic,,,”Erupția vulcanului” ,”Baloane magice”,”Florile dansatoare”,”Broasca flămândă”,”Șervețelul magic”,”Pictură cu gheață”,”Balonul care se umflă singur”,”Stafidele dansatoare”,”Balonul cântăreț”,”Oul plutitor”,”Pictură pe gheață” ,”Laptele magic”,”Curcubeul magic”,”Barcuta mea”,”Trompa elefantului”,”Norisorul magic”,”Călătoria mingii de ping-pong”,”Spirala zglobie”, „Labirintul”,”Acadeaua magica”,”Cocoselul cântăreț”,”Sunetul Magic”, ”Atracția magnetică”,”Balonul magic cu electricitate”,”Balonul -rachetă”, „Tangram”, „Steluța magică”,”Balonul frigărui”,”Oobleck”, ”Mini golf”,”Hârtia marmorată”etc.

Educația STEAM face parte din educația non-formală, ce își propune să promoveze și utilizeze metode de predare bazate pe știință, investigare și analiză directă. Scopul acestei abordări este de a crea un mediu de învățare în care copiii să își folosească abilitățile din cele 5 domenii mai sus enumerate pentru a rezolva probleme tangibile.

Cu alte cuvinte, educația STEAM încurajează copiii să descopere soluții inovative printr-o varietate de opțiuni.