Dumitru Buzatu: “Societatea în care trăim e zdrențuită rău, iar cea mai mare împărțire făcută este între “deștepți” și “proști”
Consiliul Județean Vaslui, în parteneriat cu Asociația „Constantin Hamangiu” Bârlad și cu Asociația „Speranța Viitor” Bârlad au marcat joi, 20 februarie, Ziua dezrobirii romilor din România printr-un simpozion care s-a desfășurat în sala de conferințe a Poligonului Delea. La manifestare au participat mai multe persoane de etnie roma, reprezentanți ai organizatorilor, ai Prefecturii Vaslui, Vasile Pavăl- primarul municipiului Vaslui, Dumitru Buzatu – președintele Consiliului Județean, deputatul PSD Adrian Solomon și prof. .dr. Nicolae Ionescu, inspector în cadrul ISJ Vaslui.Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a vorbit despre prejudecăți și discriminare, cu evidente trimiteri la situația politică din societatea românească, îndemnându-i pe vasluienii de etnie romă să lupte pentru principiile de egalitate și demnitate, pe baza cărora întreagă comunitate ar trebui să își construiască prezentul și viitorul
Ultima categorie de robi care aparțineau proprietarilor particulari au reprezentat-o romii. Singurul drept al unui sclav era cel la viață. Cu alte cuvinte, stăpânul era obligat să îi dea de mâncare și să-l țînă în viață. Dată de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România dată eliberării din sclavie, prin „Legiuirea pentru emancipatia tuturor țiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Știrbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni și Mihail Kogălniceanu.Astfel, o populație de 250.000 de romi și-a câștigat statutul de oameni liberi. 155 de ani mai târziu, dată de 20 februarie a fost declarată oficial Ziua dezrobirii romilor din România, prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011. Reprezentanți ai romilor și oficiaiitatile județului au marcat această zi într-un mod festiv.
“Reprezint o comunitate unde locuiesc și trăiesc diferite etnii. Cunosc oameni din etnia dumnevoastră, pe care i-am sprijinit pentru că sunt, în mare măsură, oameni de bună credință, oameni cu care putem să conviețuim pașnic. Că drept dovadă, în Consiliul Local avem reprezentant al dumneavoastră, a fost și în legislatura trecută, și care chiar s-a interesat de problemele pe care le au cei pe care îi reprezintă, i-am sprijinit, poate că uneori nu așa cum se dorea, dar niciodată nu am trecut nepăsător pe lângă aceste probleme ”, a spus primarul Vasile Pavăl, care i-a asigurat pe cei prezenți de disponibilitatea instituției pe care o reprezintă, în rezolvarea problemelor care apar.
”Noi trebuie să ne întâlnim aici nu numai pentru a rememora istoria acestei etnii, ci și pentru că de fiecare dată să reintarim legământul asta, de a lupta pentru tot ce a însemnat ideea de dezrobire, de abolire a sclaviei. Și este vorba despre toți, nu numai de romi…Actul a avut o valoare simbolică destul de mare, pentru că dacă ne uităm puțin pe documentele vremii, o să vedem că o mare parte dintre cei eliberați din sclavie s-au întors la stăpânii lor, pentru că nu aveau nimic și nu puteau supraviețui altfel.
Iată că, acum, la atâția ani de la abolirea sclaviei, constatăm că încă mai există prejudecăți: în mintea noastră, în societate, există o segmentare în comunitate. Apare așa… o undă de dispreț pentru cei care sunt într-o poziție de inferioritate, ca și cum nu ar fi ei chiar oameni ca și noi. Dacă unii progresează un pic din punct de vedere economic, repede vezi această atitudine de superioritate. Nu foarte vizibilă, dar care funcționează. Acum au apărut forme mai subtile prin care unii își arată disprețul, iar societatea în care trăim e zdrențuită rău. Si noi am făcut-o așa, împărțind-o în fel și chip. Iar cea mai mare împărțire pe care am făcut-o este între “deștepți” și “proști”. Dacă nu ești de părerea unuia sau unora dintr-un grup, înseamnă că ești prost. Ești prost când lucrezi, ești prost când votezi, ești prost în orice moment. Și grupul acela care își asumă acea definire ca “deștept’ , e deștept oricum: nu contează dacă are minte, educație sau stare… O altă segmentare e cea între tineri și bătrâni, cei tineri considerând că “numai din cauza bătrânilor, noi nu putem face că România să fie… ca soarele de pe cer “. Nu există tineri fără bătrâni, nu există copii fără părinți. Aia despre care se spune că sunt comuniști, sunt părinții noștri, bunicii, unchii noștri. Cum vine asta, să negăm tot?! De noi depinde să dispară segregarea asta, și nu va dispărea dacă nu comunicăm, dacă nu contrazicem și nu condamnăm astfel de idei. De aceea e bine să ne amintim de rădăcinile noastre, pentru a conștientiza că suntem oameni, că suntem egali și că doar pe aceste principii trebuie să ne construim prezentul și viitorul”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Despre mărturiile istorice care atestă existența romilor pe teritoriul țării noastre, încă din anul 1385, despre categoriile de romi, precum și despre evoluția în timp a acestei comunități a vorbit prof. .dr. Nicolae Ionescu.
În spiritul respectului pentru o comunitate însemnată a județului nostru, autoritățile au precizat că vor organiza evenimente și pe 8 aprilie, când se sărbătorește Ziua Internaționalã a Romilor.