DSVSA Vaslui: Caz de pestă porcină la Băcani

În data de 27 aprilie, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi, a suspicionat prin buletin de analiză, un caz de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o gospodărie aflată pe raza localității Băcani, din comuna Băcani, județul Vaslui.

Dupa confirmarea diagnosticului, la solicitarea Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui , prefectul Marcel Lăudatu a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane in suspiciune la porcii domestici

     ”Facem apel din nou, pe acesta cale la cetateni, crescatorii de porcine, sa anunte de urgenta medicul veterinar in situatia in care apar modificari in statusul de sanatate al porcinelor din gospodariile proprii sau apar cazuri de mortalitate in randul porcinelor.

Totodată atragem atentia cetatenilor ca este interzis consumul carnii de porc fara a fi efectuat examenul  trichineloscopic  al acesteia. In acest scop sunt rugati sa se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne in vederea efectuarii examenului trichineloscopic” a precizat dr. Achiricioae Cornel, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreuna cu  Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la  D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor