DSP Vaslui – Informații utile referitoare la botulism

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui face o serie de recomandări pentru populaţie în vederea prevenirii apariției îmbolnăvirilor prin consum de alimente contaminate cu toxina botulinică.

 Botulismul este o boală rară, dar foarte gravă, care se transmite prin intermediul alimentelor, prin contactul cu solul contaminat sau prin intermediul unei răni deschise. Fără un tratament rapid și la timp, botulismul poate duce la paralizie, dificultăți de respirație sau chiar moarte.

Botulismul transmis prin alimente este o formă acută de intoxicație, provocată prin ingesția de toxină botulinică produsă de Clostridium botulinum, caracterizată prin predominanța manifestărilor neurologice.

Semnele de boală apar între 6 ore și 8 zile de la consumarea alimentelor contaminate, cele  mai multe cazuri de botulism fiind înregistrate la copiii mici. Toxina botulinică este cea mai puternică toxina cunoscută. Se distruge prin fierbere în 10 minute și la 80⁰C, după 30 minute.

Bacilii botulinici se găsesc în intestinul unor animale (rozătoare, porci, cai, pisici, câini) care elimină prin materiile fecale cantități mari de germeni pe sol, sporii fiind astfel larg răspândiți în sol.

 Transmiterea la om se face prin alimente care conțin toxina botulinică preformată, în următoarele condiții:

– alimentul este contaminat cu bacil botulinic;

– există condiții de anaerobioză pentru germinarea sporilor;

– alimentul este insuficient prelucrat termic, astfel încât sporii nu au fost distruși si alimentul a fost depozitat ulterior în condiții de temperatură optimă pentru elaborarea toxinei.

  Alimente incriminate:

– conservele alimentare, în special cele preparate în gospodăriile personale: conserve de carne, de pește, de fructe și legume, insuficient sterilizate sau spălate;

– carnea afumată, șunca preparată în casă, mezeluri, cârnați, unele specii de pești;

– foarte rar – conservele preparate pe cale industrială, când acestea sunt insuficient sterilizate.

Alimentele contaminate pot apărea alterate ca gust și miros, iar cutiile de conserve contaminate pot avea capacul bombat. Frecvent însă, alimentele pot să arate perfect normal.

Conservarea unor alimente prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață, creează condiții de anaerobioză și în condițiile unei temperaturi convenabile este posibilă producerea toxinei botulinice.

 Primele semne de boală sunt:

– tulburările oculare, ptoza palpebrală (căderea pleoapei), dificultăți de vedere (diplopie și vederea obiectelor în ceață) și uscăciunea mucoasei bucale și faringiană. Apar apoi paralizii musculare de tip flasc, simetrice, faringiene și laringiene. De asemenea, pot apărea uneori discrete tulburări gastrointestinale (vărsături, diaree, uneori constipație).

Decesul poate surveni după 3-7 zile de la debut, prin insuficiență respiratorie sau infecții supraadăugate.

 Măsuri de prevenire:

– evitarea consumului conservelor de legume, carne și pește preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere (fierbere minim 30 de minute);

– evitarea consumului de conserve al căror capac este bombat;

– evitarea consumului alimentelor cu aspect și miros neplăcut;

– curățarea atentă și spălarea riguroasă a produselor vegetale;

– conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;

– alimentele cu aspect și miros neplăcut nu vor constitui hrana pentru animale;

– recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect și miros neplăcut vor fi bine curatate si fierte;

– evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2 – 3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate;

– asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4 – 8⁰ C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare);

– consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;

– în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70⁰ C;

– evitarea contactului între alimentele nepreparate și cele preparate;

– spălarea frecventă a mâinilor.

 Recomandăm în continuare populaţiei să evite automedicaţia, iar la primele semne de boală să se adreseze medicului pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.