DSP Vaslui: 30 de vasluieni în carantină și 328 autoizolați la domiciliu

Astăzi, la nivelul județului Vaslui sunt 328 persoane autoizolate la domiciliu, din care 1 în ultimele 24 de ore, respectiv 30 persoane carantinate. In ultimele 24 de ore au ieșite din autoizolare 22 de persoane.

Reamintim populației necesitatea respectării recomandărilor făcute de autorități în vederea limitării extinderii rapide a cazurilor de COVID-19.

Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând pagina web a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) – „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.

În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați Direcția de Sănătate Publică –  Compartiment Supraveghere și Control Boli Transmisibile (tel 0235-362194, 0235-362195) și în ultimă instanță la 112.

Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus. Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

“Reamintim populației să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze, pentru recomandări și alte informații despre prevenirea și combaterea virusului, linia TELVERDE 0800 800 358, număr ce poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă și mobilă, zilnic, între 8:00 – 23:00. Pentru a nu bloca linia alocată, vă rugăm să sunați NUMAI în situații justificate. Linia telefonică este destinată strict informării populației și nu este un număr de urgență!

Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

            Direcția de Sănătate Publică monitorizează zilnic, telefonic, starea de sănătate a persoanelor autoizolate la domiciliu. În cazul apariției simptomelor și semnelor sugestive (tuse, febră, dificultate în respirație, durere în gât),  persoanele autoizolate vor solicita imediat 112 pentru a fi transportat la spital, respectând toate măsurile de izolare.

În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului”, se arată intr-un comunicat emis de DSP Vaslui.