Dispozitive de dezinfecție a aerului, achiziționate de Spitalul Județean prin proiect european

În cadrul proiectului ”Patogeni fără granițe: îmbunătățirea prevenției, controlului și supravegherii infecțiilor nosocomiale pe ambele maluri ale Prutului”, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui, a achizitionat 6 dispozitive de nebulizare AEROSEPT 500 si 2 000 litri de solutie dezinfectanta ASEPTANIOS AD. Dispozitivele au fost repartizate pe toate cele 3 pavilioane unde functioneaza sectii clinice.
”Intrucat infectiile asociate asistentei medicale reprezintă o povară uriașă pentru sistemele de sănătate, din punct de vedere financiar, reducerea acestora va permite indirect, o alocare mai bună a resurselor, către alte nevoi de sănătate ale populației, contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate.
Implementarea proiectului, deruat în parteneriat cu Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneag`” din Chișinău, oferă o soluție eficientă de prevenire a infectiilor asociate asistentei medicale si de control a răspândirii agenților patogeni în cele două instituții medicale partenere, atat prin aplicarea unei noi metode de dezinfecție – dezinfectia prin nebulizare cu acid peracetic, metoda care și-a dovedit eficiența științific, – cat și prin implementarea simultană a metodelor de prevenire prin educarea tuturor părților implicate, asupra efectelor pozitive ale igienei și precauțiunilor de bază.
Această abordare unificată de ambele părți ale frontierei, vizează nevoi similare ale unitatilor spitalicesti, aduce beneficii semnificative populației deservite prin scăderea numărului de cazuri înregistrate de boli cauzate de infecțiile asociate asistentei medicale,o stare de sănătate mai bună a populatiei și un risc epidemiologic redus.”, se arată ntr-un comunicat al SJU Vaslui.
Bugetul proiectului este de 216.929,75 euro, din care SJU Vaslui, lider al proiectului 107.584,25 euro si Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneag`” din Chișinău 109.345,50 euro.