Despre liberali şi promovarea (in)competenţei

Am aşteptat cu toţii ca liberalii să îşi onoreze promisiunile făcute, extrem de convingător dealtfel, la sfărşitul anului trecut, când au reuşit să demită Guvernul Dăncilă, dar şi în campania electorală. Vi le amintiţi, nu?!

„Este foarte important să curățăm instituțiile publice de toți cei care nu și-au exercitat corect funcțiile de demnitate publică și care nu și-au făcut treaba cum trebuie. (…) Trebuie să readucem competența, profesionalismul, integritatea în fruntea instituţiilor publice  și să terminăm cu pilăraia, cu nepotismul”, a spus Ludovic Orban, în prima şedinţă a Executivului, cu două luni în urmă.

„Sistemul bugetar nu mai poate fi tratat prioritar ca un refugiu pentru incompetenți și clienți politici. Avem foarte mulți profesioniști în sistemul de stat și ei sunt cei care trebuie promovați, astfel încât să avem un corp public de elită, care să asigure marile servicii publice – educația, sănătatea, protecția și securitatea cetățenilor. Funcția publică trebuie să-și recapete demnitatea. Corectitudinea este principiul fundamental al României funcționale. Înseamnă, în sens larg, îndeplinirea cu responsabilitate a atribuțiilor, înseamnă că șefi în instituțiile publice ajung cei care chiar merită, nu cei care sunt obedienți politic, înseamnă punerea interesului general mai presus de orice alt interes.” a spus şi Klaus Iohannis, în campania prezidenţială.

Timpul a trecut, iar stimabilii au trecut la fapte: au demis pilele şi copiii celor din PSD şi au pus în loc… rudele şi clientela politică a PNL. La nivelul judeţului Vaslui (exceptând numirile de la Instituţia Prefectului, politice prin excelenţă), am fost curioşi ce o să se întâmple la nivelul conducerii instituţiilor descentralizate. Iar prima schimbare a venit la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, unde directorul interimar Mihaela Chitariu a fost schimbată cu secretarul general al organizaţiei judeţene a PNL Vaslui, Marius Arcăleanu.

Pentru cine nu ştie, Mihaela Chitariu este unul dintre cei mai vechi angajaţi ai instituţiei, care în ultimii  ani a ocupat funţia de director relaţii contractuale, numită director interimar în 2017, după ieşirea la pensie a altui profesionist, economistul Maria Vlasici.

Deci un profesionist schimbat cu….   Să vedem ce îl recomandă pe Marius Arcăleanu să conducă instituţia care are ca atribuţii principale negocierea, contractarea şi decontarea serviciile medicale contractate cu furnizorii de servicii medicale, verificarea modului în care sunt respectate condiţiile contractuale, precum şi  furnizarea gratuită de informaţii, consultanţă, asistenţă în problemele asigurărilor sociale de sănătate şi ale serviciilor medicale persoanelor asigurate, angajatorilor şi furnizorilor de servicii medicale.

Dacă ar fi să o spun doar în câteva cuvinte, ar fi simplu: îl recomandă tupeul, aroganţa obrăznicia şi, desigur, anii în care s-a remarcat ca vajnic combatant şi critic al  proiectelor de hotărâre propuse de primarul Vasile Pavăl. Din punct de vedere profesional, Marius Arcăleanu nu are un CV prea bogat. Dimpotrivă…  CV-ul său este îmbogăţit doar de funcţia de director al Casei Judeţene de Pensii, în perioada 2009 – 2012, funcţie ocupată tot politic, în care s-a făcut remarcat prin declaraţii de presă destul de controversate la acea dată. Până în 2017 a lucrat la Comcereal, pentru ca (potrivit propriilor declaraţii de avere şi interese, postate pe saitul Primăriei Vaslui), din 2018 singurul său venit declarat fiind indemnizaţia de consilier local.

Pentru că şi-a asumat rolul de  dârz adversar  permanent al PSD-ului, iată că acum partidul l-a răsplătit cu dărnicie, postul oferit aducându-i lunar un venit frumuşel de aproximativ 10.000 lei. Căt despre competenţă şi alte atribute necesare funcţiei, acestea au fost doar vorbe frumoase spuse de reprezentanţii PNL în campania electorală, noul director neavând nici când, nici unde căpăta experienţa necesară.

Firesc, după această dovadă de corectitudine socială, aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce directori mai schimbă PNL cu alte personaje (in)competente.

Mihaela Zărnescu