Deputatul PNL Daniel Olteanu cere Guvernului achiziţionarea de ambulanţe

În Parlament, deputatul liberal Daniel Olteanu a atras atenția asupra atitudinii iresponsabile a prim-ministrului Sorin Grindeanu, care a amȃnat pe termen nedefinit reînnoirea parcului auto la serviciile judeţene de ambulanţă şi la serviciul SMURD, pentru că Guvernul pe care îl conduce nu a prevăzut sumele necesare în bugetul de stat aprobat la începutul acestui an. Dând ca exemplu situaţia de la nivelul judeţului Vaslui, unde o mașină de salvare a luat foc în mers, Daniel Olteanu susţine că achiziția de ambulanțe reprezintă o urgență națională, care nu mai suportă amȃnare pȃnă la viitoarele rectificări bugetare. În declaraţia depusă la Parlament, deputatul liberal avertizează, în ceea ce priveşte mașinile de salvare din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, starea tehnică precară a acestora pune zilnic în pericol viața a sute de pacienți și a echipajelor medicale.

ʺÎn acest moment, parcul auto al Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui numără 29 de mașini, unele cu peste 1 milion de kilometri parcurşi. Deși îndeplinesc toate condițiile pentru a fi date la casare, aceste ambulanțe transportă zilnic, pe lȃngă echipajele medicale, peste 140 de bolnavi, care nu au timp să cȃntărească riscul de a se afla în adevărate sicrie pe patru roți. Dacă uzura acestor mașini nu vă este cunoscută, aflați că la Vaslui tot mai multe salvări cedează în trafic din cauza stării tehnice precare, unele rǎmȃn fără frȃne, iar altele, pur și simplu, iau foc în mers, așa cum s-a întȃmplat la începutul acestui an, pe drumul care face legãtura între Negrești și Vaslui. Asta, fără a mai lua în considerare vechimea echipamentelor de pe mașinile de salvare, echipamente care se pot defecta și ele, în orice moment, punȃnd viața pacienților în pericol.

A vorbi despre ʺservicii moderne de ambulanțăʺ, dar a trece acest subiect de importanță vitală pentru noi toți la capitolul ʺși alteleʺ este dovada unei complicități de neacceptat, în calitate de prim-ministru, la dezastrul care îi amenință de ani de zile pe pacienții vasluieni.

Cu ambulanțe vechi și ruginite, care și-au depășit cu mult norma de casare și care parcurg zilnic mii de kilometri pe drumuri pietruite sau de pămȃnt, vasluienii nu mai pot aștepta rectificarea dumneavoastră bugetară din toamnă, cȃnd, ʺpoateʺ veți reuși să găsiți bani și pentru salvările din județul Vaslui. În lipsa unei atitudini responsabile față de acest subiect, salvarea cea mai sigură rǎmȃne tot de la Cel de Sus!ʺ, a susținut deputatul liberal Daniel Olteanu.

Acesta a afirmat că achiziţia de ambulanţe în sistemul de urgenţă reprezintă, în acest moment, o URGENȚĂ pentru întreaga Romȃnie. „Nu însă și pentru acest Guvern și pentru premierul Sorin Grindeanu, care susţine că nu sunt bani pentru reînnoirea parcului auto la serviciile judeţene de ambulanţă şi la serviciul SMURD, cel puţin nu până la rectificarea bugetară.

Cu alte cuvinte, avem un prim-ministru pentru care, la nivel declarativ, „este important ca pacienții români să beneficieze cât mai rapid de servicii moderne de ambulanță”, dar care alege să pună în continuare viața acestora în pericol, cu bună știință, și amȃnă pe termen nedefinit achiziţia ambulanțelor.  

Domnule prim-ministru, pentru romȃni și, în special, pentru vasluieni, locuitorii unuia dintre judeţele cu privire la care dumneavoastră ați decis că nu doriți să fiți informat la zi, important nu este dacă dumneavoastră hotărȃți să achiziționați ambulanțe prin Ministerul Sănătăţii ori prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă! Important este ca noile mașini să fie funcționale și să aibă toate dotările corespunzătoare pentru a putea fi numite salvări.ʺ, a declarat Daniel Olteanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.