De ziua Poliției, activități dedicate copiilor

 Poliţia Română împlineşte sâmbătă, 25 martie, 195 de ani de atestare documentară. Alegerea datei de 25 martie este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii din anul 1822, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

 La împlinirea a 195 de ani de la atestarea poliţiei moderne, cu ocazia ZILEI POLIŢIEI ROMÂNE, sărbătorită în fiecare an la data de 25 martie, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui a organizat manifestări adresate în special copiilor.

Pentru a marca această zi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui a organizat împreună cu școala nr. 6 ”Mihai Eminescu” Vaslui un concurs de machete pe teme rutiere intitulat „Drumul către școală”, concurs care a avut ca scop promovarea şi dezvoltarea de comportamente responsabile în rândul minorilor.

Această activitate a constat în realizarea unei machete care să ilustreze elemente întâlnite de către copii atunci când se deplasează în calitate de pietoni spre și de la școală. Fiecare echipă participantă la concurs şi-a prezentat lucrarea, iar la final a avut loc premierea elevilor participanţi. Copiii au primit de la polițiști diplome, dulciuri și insigne cu mesajul ”AJUTOR DE POLIȚIST”.

Elevii au vizionat și un scurt film intitulat ”Drumul colorat” cu mesaje educative adaptate vârstei lor. Ulterior, între polițiști și cei prezenți au fost purtate discuții interactive pe teme rutiere, copii dovedind că au cunoștințe temeinice în acest domeniu.

De asemenea, elevi din clasele a-X-a și a-XI-a din cadrul mai multor licee din municipiul Vaslui au fost invitați să participe la o activitate prin care polițiștii au promovat meseria de polițist. La aceste întâlniri, polițiștii le-au vorbit elevilor despre dăruirea şi chemarea pe care ar trebui să o aibă cei dornici să urmeze această profesie.

În paralel, cei mai mici participanți la trafic, copiii de la gradinițe, precum și  și de la clase primare și gimnaziale de la unități de învățământ din municipiul Vaslui, au fost invitaţi să participe, alături de poliţişti, la manifestările organizate în aer liber. Astfel au avut posibilitatea să descopere aspecte din activităţile pe care le desfăşoară, zi de zi, poliţiştii, dar şi dotările de care aceştia dispun pentru executarea misiunilor specifice.

Li s-a prezentat un laborator mobil, folosit de specialiștii criminaliști pentru realizarea cercetării eficiente la locul comiterii infracţiunilor, tehnica foto-video digitală, trusele specializate şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracţional.

De asemenea, polițiștii au prezentat dotarea în materie de armament şi echipamente de protecţie a Serviciului pentru Acțiuni Speciale, precum și autospeciale folosite de Serviciul Rutier.

Nu în ultimul rând, copii s-au bucurat de prezența câinelului polițist ”TANO” care a realizat demonstraţii de patrulare, de prindere şi imobilizare a infractorilor sau de apărare la atacul prin surprindere.  La finalul activităților, cei aproape 500 de copii au plecat încântați, mulți dintre aceștia manifestându-și dorința de a deveni POLIȚIST.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.