Datini şi obiceiuri de iarnă pe străzile Vasluiului

Duminică, 20 decembrie, în Vaslui se va desfăşura cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului „Datini şi obiceiuri de iarnă”. Festivalul reprezintă o invitaţie adresată tuturor vasluienilor care vor să asiste la o reînviere a satului tradiţional în perioada sărbătorilor de iarnă.
Manifestarea va debuta la ora 10.00 cu o paradă a grupurilor de colindători şi urători, care vor evolua atât în Centrul Civic al oraşului cât şi în unele zone intens circulate din oraş. Organizatorii acţiunii sunt Consiliul Judeţean Vaslui, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) şi Primăria Vaslui. La manifestarea devenită tradiţională la sfârşit de an, participa formaţii din Bogdăneşti, Berezeni, Codăeşti, Dragomireşti, Găgeşti, Garceni, Hoceni, Iana, Ivăneşti, Huşi, Miclesti, Muntenii de Jos, dar şi din alte zone ale judeţului.
Potrivit specialiştilor de la CJPCT Vaslui, judeţul Vaslui se remarcă pe plan naţional prin bogăţia şi varietatea obiceiurilor de iarnă. In toate localităţile se întâlnesc colinde, pluguşoare, teatru popular în diverse variante. Cu totul şi cu totul spectaculoase sunt însă jocurile de măşti de o străveche descendenţă, reprezentând, se pare, riturile practicate de dacii liberi, sau chiar având rădăcini în neolitic. Caracteristic zonei este „Valaretul” care reuneşte în totalitate jocurile de măşti dintr-un sat. Toate datinile au însă unele trăsături specifice moldovenilor: un grad mare de spectaculozitate, o tendinţa pregnantă spre amplificarea episoadelor dramatice, evoluţia simultană a textelor literare, a melodiilor instrumentale, a dansurilor, prin sudarea mai multor datini şi obiceiuri, iniţial singulare, în scenarii diversificate, unificând tradiţii distincte la origine, în manifestări fastuoase de tipul valaretelor de care vorbeam mai înainte.
„Festivalul organizat este o invitaţie deschisă tuturor, de a asista la reînvierea satului tradiţional în perioada sărbătorilor de iarnă Pe scenă Festivalului vor fi prezente şi în acest an pluguşoare, capre, urşi, haiduci, iar vasluienii vor putea admira costume şi măşti populare inedite, vor putea să se delecteze ascultând grupurile de colindători”, a spus Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.
Organizatorii garantează tuturor vasluienilor că un astfel de spectacol, plin de ritm, culoare şi optimism, nu poate fi decât o uşa deschisă pentru a lasă să pătrundă în suflete spiritul magic al sărbătorilor de iarnă.
Mihai Rodan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.