Cu și despre presă, la Școala Gimnazială „Adrian Porumboiu” Muntenii de Jos
Au aflat mai multe despre ce înseamnă mass-media și munca oamenilor din presă, care sunt sursele știrilor, cum se scriu acestea, care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă cei care vor să lucreze într-o redacție de ziar sau televiziune, dar au venit și cu propriile subiecte de știri, reportaje sau intervuri. Este vorba de elevii claselor a III-a și a IV-a, de la Școala Gimnazială „Adrian Porumboiu” Muntenii de Jos, coordonați de prof. Gabriela Dana Andrieș și Rodica Dandes, care, marți, 25 februarie, s-au întâlnit cu un reprezentant al Ziarului de Vaslui, în cadrul acțiunii intitulată generic „Am și eu ceva de spus”, din cadrul proiectului educațional „Am dreptul la o copilărie fericită”.
Aproximativ 30 de elevi de la Școală Gimnazială „Adrian Porumboiu” Muntenii de Jos au profitat de întâlnirea cu un jurnalist pentru a afla mai multe despre ceea ce înseamnă mass-media, care este rolul ei în societate, despre munca unui om de presă și despre sursele de informații. Discuțiile au fost interactive, iar cei mici au avut ocazia să pună întrebări și să primească răspunsuri despre tot ce înseamnă muncă din spatele unei știri scrise sau televizate.
La rândul lor, copiii au venit cu propriile idei de articole de presă: o analiză a rezultatelor campaniilor de ecologizare desfășurate, cu accent pe intensificare acestora, interviuri cu oameni care au obținut performanțe remarcabile în domeniul lor de activitate, pentru a afla cum au reușit să ajungă la un asemenea nivel, informații mai multe legate de coronavirus, mediatizarea concursurilor școlare și a rezultatelor obținute de elevi, mediatizarea mai intensă a acțiunilor culturale desfășurate în județ, etc…
Un joc de rol, prin care un reporter lua un interviu copiilor aflați la un concurs național, i-a pus pe cei mici în ipostaza concretă a reporterului și a intervievaților săi. Mai mult, copiii s-au arătat încântați ca în perioada următoare să identifice propriile lor subiecte, pe marginea cărora să redacteze câte un interviu sau un reportaj, cele mai bune fiind publicate pe pagină web a Ziarului de Vaslui.
„Activitatea de astăzi face parte din cadrul proiectului educațional „Am dreptul la o copilărie fericită”, un proiect mai amplu, aflat în al doilea an de desfășurare, prin care intenționăm să le oferim preșcolarilor și copiilor din clasele primare cât mai multe informații legate de drepturile lor, dar și să le deschidem noi orizonturi de cunoaștere. Ne-am bucurat să constatăm că aceștia sunt interesați de subiecte precum combaterea poluării, recorduri, sport de performanță, dar și despre informații cu privire la pericolul virusului apărut pe mapamond. Acțiunea de astăzi a fost o provocare pentru ei, pe de o parte pentru că li s-a răspuns unor întrebări legate de munca de culise din mass-media, pe de altă parte pentru că li s-a oferit prilejul să își exprime propriile opinii legate de ceea ce ii înconjoară. Poate de multe or adulții consideră că elevii noștri sunt prea mici pentru a fi ascultați, dar iată că ei au propriile opinii și aria lor de interes. Așteptăm cu nerăbdare articolele pe care le-au promis, pentru a fi publicate și auzite de cei care trebuie”, ne-a precizat prof. Lidia Sârbu, coordonatorul proiectului.