Criză de măști medicale în farmaciile vasluiene
Vasluienii au intrat în panică, după ce epidemia de coronavirus a început să se răspândească în Europa. Astfel, stocurile de măști din farmacii s-au epuizat, iar dezinfectantii pentru mâini sunt și ei la mare căutare. Într-o mare farmacie din oraș ni s-a spus că se vor primi măști la sfârșitul săptămânii, la 5 lei bucatăa, față de 0,60 lei, cât costăa până acum, pentru că prețul de achiziție a fost mare.
Reprezentanții Emag au declarat pentru G4Media.ro că au cumpărat stocurile disponibile de măști medicale și le vor vinde cu prețul de 3 lei / bucată. : ”Dată fiind amploarea fără precedent a cererii pentru astfel de produse am identificat stocuri în România și am cumpărat tot ce se putea găși în țară, de la distribuitorii existenți. Astfel, am achiziționat măști și la prețul de 7 lei/bucată, însemnând 350 de lei setul de 50 de bucăți, și am decis să suportăm diferența de preț în toată această perioadă astfel încât clienții să le poată cumpăra la 3 lei bucată. De asemenea am identificat stocuri și în alte țări precum Turcia, Macedonia și Ucraina, pe care le așteptăm în zilele următoare în depozitele eMAG. Chiar dacă în magazinele online mari din Vestul Europei prețul pentru o mască a ajuns la 5 lei, iar în farmacii între 3-5 lei sau stocurile sunt epuizate, eMAG va subvenționa costul pe perioada crizei de măști medicale.”,
Dr. Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a afirmat că se încearcă achiyitionarea unor noi stocuri de măști. : „Sunt în lucru ofertele pe care le avem, într-adevăr nu sunt atât de multe oferte pentru măşti.Noi am recomandat ONAC-ului să caute furnizori, nu numai în Europa, chiar şi în America Latină, după cum am recomandat şi firmelor de transport din aviaţie şi autocare să-şi achiziţioneze şi să aibă la bord aceste măşti”.
Pe de altă parte, conducerea Consiliului Concurenței a afirmat că în perioada această s-a început monitorizarea comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecție din domeniul sănătății și securității în muncă, în contextul majorării excesive a prețurilor acestora.
Acestea riscă amenzi care pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri, în cazul în care Consiliul Concurenței va stabili că au majorat nejustificat prețurile.