Creditele ar trebui să acopere nevoi esențiale, nu dorințe – ne sfătuiește Ciprian Zamfiroi, manager BCR Vaslui
Are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul financiar-bancar din România, și este profesor de educație financiară la Școala de bani. Ciprian Zamfiroi, manager BCR Vaslui și invitat la evenimentul Între sine și bani, care va avea loc pe 18 septembrie la Vaslui, ne vorbește despre alegerile financiare mai înțelepte pe care am putea să le facem.
Sunteți profesor de educație financiară. Care este realizarea Școlii de Bani BCR cu care vă mândriți cel mai mult?
Sunt „profesor de bani“, dar înainte de a ajunge la catedră, am fost și eu elev în această „școală“. Realizarea de care sunt cel mai mândru se leagă, mai mult sau mai puțin, de amintirea acelor momente în „sala de clasă“. Este vorba despre obținerea premiului Guinness World Records pentru Școala de Bani, în 2018. Pe 31 octombrie, de Ziua Internațională a Economisirii, 13.230 de români din toată țara au participat la cea mai mare lecție de educație financiară din lume. A fost o experiență incredibilă să fac parte dintr-o inițiativă care a reunit atât de multe persoane și a crescut conștientizarea despre educația financiară la nivel național. Încă povestesc cu drag și emoție despre acest moment special, chiar dacă au trecut aproape 5 ani.
Ce ați învățat dumneavoastră de la cursanții pe care i-ați avut la Școala de Bani?
Am învățat ceva ce nu credeam că voi spune vreodată: că nu există o rețetă universală pentru a deveni mai educat financiar. Fiecare persoană trebuie să găsească drumul care i se potrivește cel mai bine și cu care se simte confortabil pe termen lung. De asemenea, am realizat că adaptarea este esențială, nu doar în viața de zi cu zi, ci și în gestionarea finanțelor. Totuși, este important să ne ghidăm după niște repere clare pentru a lua decizii informate și echilibrate.
Românii au tendința de a se îndatora peste măsură. Cum se văd datoriile din perspectiva unui profesor de educație financiară?
Mă voi concentra doar pe credite, fiind și forma de îndatorare cel mai frecvent întâlnită. Astfel, creditele sunt benefice dacă sunt folosite pentru a acoperi nevoi esențiale mai degrabă decât dorințe. Este recomandat ca ratele lunare să nu depășească 35-40% din venitul lunar, iar ideal ar fi să fie între 25-30%. Înainte de a lua un credit sau orice alt împrumut, este important să reflectăm asupra impactului său pe termen mediu și lung. Este acest credit o necesitate reală? Cum va influența situația noastră pe termen lung? Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să iei cea mai bună decizie pentru tine.
Ce schimbări mici în alegerile noastre financiare au, de obicei, cele mai vizibile rezultate pe termen scurt?
În România, se risipesc anual aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente, iar fiecare familie aruncă câteva zeci de kilograme de mâncare. De aceea, o gestionare mai atentă a listei de cumpărături și o planificare săptămânală a meselor pot aduce economii semnificative și imediate. În plus, aceste obiceiuri contribuie și la un stil de viață mai sănătos.
Care considerați că ar fi modalitățile cele mai simple de a face economii?
A economisi nu este un subiect tocmai ușor, de aceea, eu aplic principiul de a împărți lucrurile complicate în pași mici. Așadar, o primă metodă simplă este să setăm o debitare automată din salariu într-un cont de economii.
Care este vârsta potrivită pentru a le explica copiilor lucruri despre bani și alegerile financiare inteligente?
Cât mai devreme posibil, chiar de la 4-5 ani, când încep și restul conversațiilor importante. Cel mai recent studiu BCR arată că 46% dintre părinții de adolescenți consideră că prima discuție despre bani ar trebui să aibă loc între 7 și 10 ani, iar 24% sugerează vârsta de 11-14 ani. Indiferent de vârsta la care începi, conversațiile despre bani nu au o zi și o dată fixe; este important să înceapă oricând și să fie parte din dialogurile zilnice în familie.
Sunteți invitat ca vorbitor la evenimentul Între sine și bani. Despre ce ne veți vorbi?
Vom vorbi despre bani într-un mod deschis și autentic: despre experiențele noastre din copilărie legate de bani, ce am învățat de la familiile noastre și cum acele lecții ne-au modelat atitudinea financiară de astăzi. De asemenea, vom explora cum putem transforma aceste discuții într-un dialog constructiv și productiv și cum putem privi viitorul cu mai multă încredere în ceea ce privește gestionarea resurselor financiare.
Între sine și bani este un eveniment organizat de Asociația Educație pentru Succes și susținut de Școala de bani. Detalii pe www.educațiepentrusucces.ro
Pingback: Creditele ar trebui să acopere nevoi esențiale, nu dorințe – ne sfătuiește Ciprian Zamfiroi, manager BCR Vaslui - Vaslui Expres