O carte pe zi: ”Preferata regelui”, de Virginia Henley

” (…) Făcu ochii mari de spaimă și scoase un țipăt ascuțit tocmai când văzu picioarele animalui ridicate spre ea, după care se prăbuși la pământ, sub copitele ucigătoare.

Rosamond deschise ochii brusc. În câteva secunde recunoscu locul unde se afla. Stătea întinsă pe patul ei, cu părul vâlvoi și cămașa de noapte răsucită pe corp și avea picioarele dezgolite. Răsuflă ușurată și se ridică în capul oaselor.

-Ce s-a întâmplat Rosamond? o întrebă domnișoara de Montfort, venind desculță și speriată spre patul ei, din spațiosul dormitor pe care-l împărțeau la castelul Kenilworth.

Rosamond își netezi părul și încercă să își liniștească prietena.

-Nu-i nimic, Demi.

-Dar ai strigat, insistă tânăra brunetă. Ai avut din nou coșmarul acela, care tot nu îți dă pace?

-Nu, sigur că nu, zise Rosamond. (…)

Rosamond își amintea de răutățile acelor tineri. Oftă. Deși trecuseră cinci ani de atunci, părerea ei era că prințul și suita lui erau niște nobili aroganți, răsfățați și nelegiuiți. Iar asta era adevărat. Toți erau nestăpîniți și căutau cu lumînarea necazurile. Nu se gândeau decît la cai, la arme și cum puteau să intre în așternuturile servitoarelor.”

Virginia Henley este o scriitoare cu o diplomă universitară în istorie, iar acest lucru se răsfrînge, evident și în multe dintre romanele ei. Nu face excepție nici ”Preferata regelui”, o carte a cărei acțiune ne duce în secolul al XIII-lea și este cel de-al treilea roman din trilogia ei Plantagenet. Povestitoarea se întoarce în Anglia medievală și dă viață unei povești de dragoste atât de pasionale încât îți taie respiratia.

Nu vă faceți idei preconcepute, pentru că romanele Virginiei Henley nu fac parte din categoria romanelor siropoase pentru femei. Autoarea acordă atenție multor detalii, cum ar fi evenimentele istorice, care sunt integrate perfect într-o poveste altfel ficțională. Această atenție la detaliile istorice este dealtfel și  un semn distinctiv al romanelor ei. De la practicile și tradițiile zilei, la tendințele modei și până la viețile familiilor proeminente din istorie, Henley combină totul pentru a crea un fundal bogat . Pe lângă protagoniștii masculini și feminini, romanele de dragoste ale lui Henley conțin și personaje secundare colorate, fiecare cu propriile aventuri și romanțe care, uneori, rivalizează chiar și cu cele ale protagoniștilor principali.

Cu povestirea captivantă, detaliile istorice vibrante și o perspectivă puternică asupra inimii unei femei care au făcut-o unul dintre cei mai populari autori de ficțiune romantică, Virginia Henley îi atrage pe cititori în cea mai captivantă și extrem de pasională poveste de dragoste din cariera ei.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene