Copil de numai 11 luni, decedat din cauza gripei AH1N1

O fetiță de 11 luni, din județul Vaslui, având condiții medicale preexistente, nevaccinată, a decedat. Analize au arătat că bebelușul contractase virusul gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dar şi de Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, potrivit căreia copilul de 11 luni, din mediul rural, a fost internat pe 7 ianuarie la Spitalul Județean de Urgență Vaslui cu alte afecțiuni respiratorii,a fost transferat la Iași unde a decedat, fiind confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1).

La nivel naţional, acesta este al nouălea deces înregistrat în acest sezon.

Potrivit celor mai recente date oficiale transmise de DSP Vaslui, primele şapte cazuri de gripă din judeţ au fost înregistrate în săptămâna 20-26 ianuarie, la persoane cu vârste cuprinse între 5 şi 64 ani. În aceeaşi perioadă, numărul persoanelor cu viroze a crescut, de la 910, diagnosticate în sâtptămâna precedentă, la 1.531, cu cea mai mare incidenţă la categoria de vârstă 5-14 ani (516 cazuri) şi 15-49 ani (326 cazuri).  O creştere uşoară faţă de săptămâna precedentă se se înregistrează şi în ceea ce priveşte cazurile nou depistate de pneumonie, de  la 215, la 290

Potrivit DSP Vaslui, la începutul sezonului rece, din cele 52.932 de doze de vaccin antigripal solicitate, Ministerul Sănătăţii a trimis către judeţul nostru 37.880 doze de vaccin antigripal, care a fost administrat categoriilor considerate „de risc”:persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, respectiv copiii şi bătrânii instituţionalizaţi şi personalul medical.

În acest moment, la medicii de familie din judeţ se mai află 293 de doze de vaccin antigripal

„Recomandăm în continuare populaţiei să respecte regulile de igienă personală şi colectivă, să evite automedicaţia, să se vaccineze antigripal, iar la primele semne de boala să se adreseze medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice”, se arată într-un comunicat emis de DSP Vaslui.