Controale DSVSA în magazinele de unde au fost cumpărate alimentele consumate de copii cu toxinfecţie alimentară

Inspectorii sanitari au verificat magazinele din care s-au cumpărat produsele alimentare consumate de cei 24 de copii din Puieşti, care au ajuns la spital cu toxinfecţie alimentară. Din păcate, probele preluate pentru analize au fost destul de puţine, loturile de alimente din data de 31 mai fiind vândute aproape în totalitate.

La cererea prefectului judeţului Vaslui, Daniel Olteanu, referitoare la o suspiciune de toxiinfecție alimentară la copiii unei școli din Puiești, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, (DSVSA) Vaslui, dr. Petcu Traian Constantin a dispus demararea unei anchete pentru stabilirea cauzelor care au dus la îmbolnăvirea a șapte copii cu vârste cuprinse între șase și zece ani de la școala gimnazială cu clasele I-IV  din satul Rotari, comuna Puiești. În cursul derulării anchetei au mai fost spitalizați încă 17 copii.

Astfel, încă de aseară (joi, 2 iunie), la ora 19.00 s-a luat legătura cu reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, care au oferit care au oferit date preliminare obținute în urma anchetei epidemiologice asupra copiilor afectați .

La ora 19.10 inspectorii DSVSA Vaslui au demarat ancheta  la cele patru unități nominalizate de către învățătoare, unități din care ar fi achiziționat produsele alimentare oferite copiilor cu ocazia sărbătorii organizate pentru data de 1 Iunie. La ora și data controlului, învățătoarea  afirmă că nu mai are bonurile fiscale ale produselor achiziționate.

În urma anchetei epidemiologice efectuate de reprezentanții DSP la Școala gimnazială I-IV din Satul Rotari, Comuna Puiești, unui număr de șapte copii cu vârste între 7 și 10 ani a rezultat că acestora  li s-a făcut rău de dimineață, toți prezentând aceleași simptome: grețuri, vărsături, cefalee, temperatură, dureri de stomac, în urma unei serbări de Ziua Copilului, pe care au petrecut-o în curtea școlii, unde au fost serviți cu pulpe de pui, kaizer din pulpă, şuncă presată, salam, măsline, roșii, prăjitură midi Tiramisu, coca cola și suc de portocale

Din declarațiile învățătoarei celor 27 de copii din clasele I-IV, produsele au fost achiziționate chiar de ea, de la trei magazine din Bârlad,  iar sucurile de portocale și coca-cola de la un magazin din sat.

Aceasta nu a putut pune la dispoziție bonurile produselor alimentare,  afirmând ca le-a aruncat,  prin urmare nu se poate face dovada cu siguranță a achiziționării produselor și sortimentelor din locurile specificate de aceasta. La școală nu s-au mai identificat nici etichete ale produselor consumate pentru a se putea stabili cu exactitatea loturile de produse posibil incriminate în focarul de toxiinfecție alimentară.

„În urma anchetei efectuate la cele trei  magazine nominalizate, situate în Bârlad,  reprezentanții DSVSA Vaslui au identificat 17 cutii de midi tiramisu  cu câte 10 bucăți, din care s-a recoltat o cutie a 10 bucăți în vederea analizelor de laborator și  restul s-a retras din consum până la obținerea rezultatelor de laborator. Prăjiturile ar fi fost achiziționate în data de 31 mai. S-au verificat cantitățile de carne de pasăre și s-a constatat în urma verificării facturilor prezentate și a stocurilor că la data și ora controlului în magazin nu se mai regăseau pulpe de pui din lotul prezentat la vânzare în data de 30 mai.

Celelalte preparatele de carne erau în vitrină frigorifică funcțională, toate preparatele din carne erau în termen de valabilitate, temperatura în vitrina frigorifică fiind de 2,9° C, s-a prezentat și graficul de temperatură. Personalul avea echipament de protecție și avea la dispoziție mănuși de unică folosință pentru manipularea produselor alimentare. Existau avize de marfă și facturile de recepție a produselor alimentare. La unul din punctele de lucru controlate s-au identificat nereguli referitoare la condițiile de depozitare a produselor alimentare, respectiv supraaglomerarea spațiului, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în valoare de 2.000 lei.

Din produsele specificate de învățătoare care ar fi fost cumpărate, s-a identificat la vânzare numai salamul din care s-au recoltat probe din  două loturi diferite existente în magazin, roșii și teste de sanitație de pe suprafețe în vederea examenului de laborator. Nu s-au mai identificat la vânzare kaizer, șunculiță și măsline. În acest moment se recoltează probe din loturile și tipurile de suc achiziționate pentru copii.

Ancheta este în derulare, urmând ca după primirea buletinelor de analiză să revenim cu amănunte” se arată într-un comunicat al DSVSA Vaslui.

De menţionat că la această oră toți copiii sunt stabili, dar sunt ținuți sub  supraveghere în spital .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.