Printează acest articol Printează acest articol

Controale amănunţite privind calitatea mierii

Pe tot parcursul lunii august, apicultorii vasluieni au fost ţinta unor controale ample, realizate de echipe mixte de control formate din  inspectori de secialitate de la Compartimentul Judetean de Inspectii  Verificare si Control ai MADR  si personal de specialitate din Serviciul Control Oficial Siguranta Alimentelor, Serviciul Antifrauda din cadrul  DSVSA  Vaslui.  Controalele au fost dispuse la nivel naţional de Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale şi au venit ca urmare a numeroaselor sesizari privind calitatea îndoielnică a produselor melifere. La nivelul judetului Vaslui s-au efectuat 43 de  controale dintre care 36 la stupine, cu un numar total de 4.037 stupi. Nu au fost  depistate boli şi s-a constatat ca sunt respectate prevederile legale privind legislatia sanitara-veterinara in vigoare. Avand in vedere acest lucru nu s-au aplicat nici sanctiuni contraventionale.

Potrivit unui comunicat de presa al DSVSA Vaslui, controalele au vizat in principal prevenirea si combaterea ilegalitatilor  ce se comit in domeniul producerii si  comercializarii mierii de albine, urmarindu-se respectarea de catre producatori,depozitari si comercianti a mai multor aspecte. Printre acestea, declararea corecta a originii şi etichetarea conforma, respectarea normelor de trasabilitate pe filiera produsului, verificarea respectarii conditiilor de autorizare/inregistrare sanitara veterinara a unitatilor care produc,proceseaza ,depoziteaza si transporta si sau/distribuie miere, verificarea existentei carnetului de stupina, monitorizarea si gestionarea situatiilor in care apar reziduuri , determinarea continutului de zaharoza ,glugoza si fructoza, identificarea adausurilor de indulcitori, determinarea umiditatii, a activitatii diastazice si a continutului de hidroximetilfurfural, precum şi verificarea incadrarii in parametrii de siguranta ( reziduuri de pesticide,de medicamente)

La nivelul judetului Vaslui s-au efectuat de catre echipele mixte de control , 43 de  controale din care unul la o unitate de  procesare miere si produse apicole   in localitatea Vaslui, unul la un centru de extractie de miere, au vost verificate cinci magazine de comercializare produse apicole existente in localitatile Vaslui, Barlad si Husi  şi 36 la  stupine (producatori de  miere) din diverse localitati ale judetului Vaslui.  „In magazinele de comercializare a mierii de albine si  a altor produse apicole  sunt  respectate  prevederile  legale  privind  comercializarea. Mierea de diverse sortimente:  poliflora ,miere de tei, miere de salcam, miere de salcam cu miez de nuca ,miere cu laptisor de matca   este  achizitionata  pe  baza de facturi fiscale de la personaele  juridice si pe baza de carnete de producator  de la personaele  fizice ,insotite de declaratii de conformitate  si de buletine de analiza  prin care se atesta   calitatea produsului (miere de albine). Sunt efectuate periodic analize fizico-chimice si organoleptice in laboratoarele  de specialitate pentru mierea pe care o detin in stoc . Detin buletine de analiza si Certificate de conformitate a calitatii mierii. Mierea este ambalata in ambalaje de sticla “borcane”de 400 g si 800g, etichetate corespunzator legislatiei in vigoare,etichetele cuprinzand toate elementele de identificare si caracterizare complete. Toate magazinele verificate detin “Documente de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor pentru activitatile din unitatile de vanzare cu amanuntul “emise de DSVSA. De asemenea au fost verificate  unitatile: de procesare miere de albine si produse apicole autorizata pentru schimburi intracomunitare si un centru de extractie miere de si s-a constatat ca sunt respectate prevederile legale privind productia,colectare,conditionarea ,ambalarea si comercializarea mierii. Pe stoc, conform fiselor de magazie, au fost identificate total 261,687 tone  miere de diverse sortimente (poliflora ,miere de tei, miere de salcam,de coriandru ,de fl.soarelui,de rapită, etc).  Periodic au fost prelevate probe si analizate in laboratorul propriu cat si in laboratoare de specialitate ,detin Buletine de analiza prin care se atesta ca produsul “miere corespunde” (nu au fost identificate falsuri)”, se arată în comunicatul DSVSA.

La nivelul judetului Vaslui in perioada 01.07-30.08.2016 au fost verificate si 36 de stupine cu un numar total de 4037 stupi. Productiile obtinute in sezonul trecut  la stupinele verificate au fost : 139 tone miere de albine de diverse sortimente, 1,95 tone ceara si 10,5 kg propolis. Toate stupinele verificate sunt inregistrate la DSVSA ,detin “ Documente de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor ,au “carnete de stupina “si sunt completate la zi. La nivelul laboratorului s-au efectuat 239 examene bacterioscopice pentru puiet si fagure, 2 examene bacteriologice,11 examene micologice pentru albine si 16 pentru fagure,265 examene parazitologice pentru albine si 239 pentru fagure,265 examene clinice si anatomopatologice pentru albine si 239 pentru fagure si puiet. Nu au fost  depistate boli .  In perioada iulie –august 2016 in cadrul programului de autocontrol s-au efectuat 47 investigatii/teste fizico chimice: 10 pentru zaharoza, 10 pentru zahar invertit, 2 indice diastazic , 10 HMF,11 umiditate, 4 aciditate si 7 probe pentru reziduuri de antibiotice si metale grele. Tratamentele pentru stupinele care obtin miere ecologica s-au efectuat cu acid oxalic 2g/stup, si acid folic 15 ml / stup. Pentru celelalte stupine, tratamentul s-a efectuat cu varachet. Din buletinele  de analiza  rezulta ca nu s-au înregistrat cazuri de boli la familiile de albine  si nu s-au inregistrat falsificari sau depasiri ale parametrilor fizico-chimici la mierea obtinuta. S-a constatat ca sunt respectate prevederile legale privind legislatia sanitara-veterinara in vigoare.  Avand in vedere ca nu s-au depistat neconformitati si sunt respectate prevederile legale in vigoare, nu s-au aplicat sanctiuni contraventionale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *