Congres la Muzeul Județean: „Emil Racoviță și speologia în România”

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui și Academia Română, organizează, joi, 27 mai 2021, Congresul „Emil Racoviță și speologia în România”. Activitatea se va desfășura în sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, începând cu ora 11.00 și va putea fi urmărită online pe pagina de Facebook a instituției.

Anul 2020 a marcat împlinirea a 100 de ani de când a luat ființă primul  Institut de Speologie  din lume, creat la inițiativa marelui savant  Emil Racoviță  (1868-1947), biolog, explorator polar și fondator al Biospeologiei, consfințit prin legea promulgată de regele Ferdinand I la data de 26 aprilie 1920 și publicată în M.O. nr. 86 din 20 iulie 1920. „Astfel centrul mondial al cercetărilor speologice este astăzi laboratorul D-lui Racoviţă, pe care D-sa îl va muta de acum înainte, împreună cu colecţii, bibliotecă, reviste etc. la noul său Institut de la Universitatea din Cluj. Clujul fiind situat în mijlocul unei regiuni muntoase, foarte bogată în grote încă neexplorate, este aşa dar totodată indicat şi de la natură pentru a fi sediul unui asemenea Institut de importanţă mondială şi centrul directiv al unor cercetări menite a aduce atât de mari servicii ştiinţei universale”, preciza Ioan Borcea, Ministrul cultelor și Instrucțiunii, în Proiectul de Lege prezentat la Senat.

La activitate vor susține comunicări specialiști în domeniul biologiei și speologiei: dr. Dumitru Murariu, Institutul de Biologie al Academiei Române, București – „Emil Racoviță-Fondatorul Biospeologiei și al primului Institut de speologie din lume”; prof. univ. emerit dr. Ionel Miron,  membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România – „Omul de știință emerit Ionel Grigore Tăbăcaru, continuator al lui Emil Racoviță  la explorările biospeologice”; dr. Christian Ciubotărescu, Asociaţia Speologică Sfinx, Gârda – „Emil Racoviță de la fondarea Biospeologiei ca știință, la campania de cercetare a peșterilor din Munții Apuseni”; dr. Daniela Borda, Institutul de Speologie „Emil Racoviță”, Cluj – „Emil Racoviță și chiropterele – date inedite din peșterile vizitate și din colecția Biospeologica”; Viorel Lascu, speolog – „Dezvoltarea explorărilor speologice de la  Emil Gheorghe Racoviță la Federația Română de Speologie. Patrimoniul speologic al României”; Spencer Coca, președintele Federației Române de Speologie, București – „Șura Mare – Peștera”-film documentar.

Organizatorii acestei manifestări sunt prof. dr. Ramona Maria Mocanu – manager al Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui și Anca Iuliana Iordachi – muzeograf, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui.