Colegiul Agricol ,,Dimitrie Cantemir” Huși , gazdă pentru elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Elena Cuza” Vaslui

Vineri, 25 octombrie, în ultima zi a săptămânii din Programul național „Școala altfel”, elevii clasei a VIII-a A a Școlii Gimnaziale ,,Elena Cuza” Vaslui au efectuat o excursie inedită la două obiective de interes local de pe raza județului Vaslui, și anume, Ferma Pomicolă ,,Mărul de Aur” Crasna-Albești, respectiv Colegiul Agricol ,,Dimitrie Cantemir” Huși.

Cei 27 de elevi, însoțiți de profesorul coordonator, Manolachi Doina,  prof.Sadagurschi Elisabeta și de un reprezentant al Direcției pentru Agricultură Județene (DAJ) Vaslui, au explorat un orizont mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant.

„Obiectivele activității planificate de către cadrele didactice s-au conjugat cu cele aflate în vizorul Direcției pentru Agricultură Județene, motiv pentru care proiectul a fost pus în practică, în parteneriat, de către cei implicați. Scopul a constat în cunoașterea unor domenii profesionale specifice zonei viticole Huși, respectiv zonei pomicole Crasna-Vaslui, precum și conștientizarea necesității unui stil de viață sănătos, din perspectiva practicării unei agriculturi ecologice. Acțiunea a vizat, de asemenea, identificarea aptitudinilor și intereselor elevilor pentru activități și meserii în domeniul pomicol, viticol și vinificație, constituindu-se într-o încercare de orientare și consiliere școlară a elevilor aflați în ultimul an de gimnaziu”, a precizat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui

Schimburile de idei și experiență despre sectorul pomicol au fost mediate de către reprezentantul Fermei Pomicole ,,Mărul de Aur”,  Manea Florin, care a introdus elevii într-un domeniu de mare interes, susținând beneficiile consumului acestui fruct, mărul, care este, de altfel, prezent și pe băncile acestora, conform Programului pentru școli al României, în conformitate cu Hotărârea nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru Școli al României în perioada 2017-2023.

Vizita la Colegiul Agricol  ,,Dimitrie Cantemir” Huși  a stat sub semnul experimentării conceptului ,,Licean pentru o zi”, fiind gândită ca o ,,zi altfel”, în care copiii să ia contact cu realitatea specifică unei instituții liceale. Alegerea Colegiului Agricol  ,,Dimitrie Cantemir” Huși a fost una ,,de suflet”, profesorul coordonator al clasei, doamna Manolachi Doina având în portofoliul didactic o mare perioadă petrecută aici, dar a coincis și cu contextul generat de modificările legislative reprezentate de apariția Legii nr. 57/2019 din 1 aprilie 2019. Conform acesteia, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se implică în ceea ce privește diferite aspecte privind susținerea liceelor tehnologice cu profil preponderant agricol, finanțarea de investiții specifice în agricultură, cheltuieli materiale necesare funcționării acestora, practica de specialitate, etc.

Gazdele, reprezentanți ai unității de învățământ, respectiv  director, prof.  Poroșnicu-Anițoaie Mihaela, , profesor Ghiurțu Anca Adriana, director adjunct, precum și elevii colegiului s-au prezentat la cele mai înalte standarde, contextul fiind unul deosebit, marcat și de sărbătorirea zilelor liceului. Şcoală europeană, instituția de învățâmânt care și-a aniversat centenarul în anul 2008, era împodobită în haine de sărbătoare, fremătând de viață și culoare. Grupuri de elevi din toate colțurile Municipiului Huși, dar nu numai, i-au pășit pragul în aceste zile, pentru a descoperi oferta educațională transpusă în practică.

Standurile organizate pe holurile liceului, pline de culorile și bogățiile toamnei, au dat ocazia celor prezenți să admire munca elevilor liceului. Obiectivele vizitate, și anume, Zona Viticolă, Muzeul Viticol al liceului, Vinoteca, internatul au fost locuri extrem de educative. Oaspeții au asistat la o lecție demonstrativă a colegilor de la profilul ,,tehnician proiectant CAD”, la un exercițiu de degustare a vinurilor școlii și podgoriei și au servit masa la cantina liceului, ca niște veritabili liceeni.

La final, elevii Școlii Gimnaziale ,,Elena Cuza” Vaslui s-au declarat încântaţi de modul în care şi-au petrecut ziua, exprimându-şi dorinţa ca astfel de experienţe să se repete.