Caz de pestă porcină, confirmat în comuna Bogdana

În data de 18 martie, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași, a suspicionat prin buletin de analiză, un caz de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o gospodărie aflată pe raza localității Lacu Babei din comuna Bogdana , județul Vaslui.

După confirmarea diagnosticului, astăzi, la solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul Marcel Lăudatu a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane in suspiciune la porcii domestici.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreuna cu  Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

”Facem apel din nou, pe acesta cale la cetateni, crescatorii de porcine, sa anunte de urgenta medicul veterinar in situatia in care apar modificari in statusul de sanatate al porcinelor din gospodariile proprii sau apar cazuri de mortalitate in randul porcinelor.  Totodată atragem atentia cetatenilor ca este interzis consumul carnii de porc fara a fi efectuat examenul  tricineloscopic  al acesteia. In acest scop sunt rugati sa se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne in vederea efectuarii examenului trichineloscopic. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale”, a precizat dr. Cornel Achiricioaie, directorul DSVSA Vaslui. 

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la  D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor