Campion la karting, visează să ajungă pilot de formula 1. Ca să își îndeplinească visul, are nevoie de sponsori
Are 13 ani, a început să facă karting cu un an și patru luni în urmă, dar, într-un timp extrem de scurt, a cucerit numeroase premii și trofee la diverse competiții de profil din țară. Cosmin Dărescu este premiant, va merge la anul la Liceul Militar, dar visul lui este să devină pilot de formula I. Pasiunea pentru viteză a moștenit-o de la tatăl lui, iar părinții, ambii oameni muncitori, dar cu venituri modeste, îi sunt alături cât pot. Dar toți sunt conștienți că pentru a putea continua în acest costisitor sport, pentru a putea participa la toate competițiile necesare pentru a se menține în fruntea clasamentului, Cosmin are nevoie de sponsorizări, de oameni care să îi înțeleagă visul și să îl susțină
Cosmin a terminat anul acesta clasa a VII-a la Școala ”Mihail Sadoveanu” Vaslui, ”ratînd cu trei sutimi, premiul I”, după cum ne mărturisește. L-am întâlnit la câțiva pași de casă, la Centrul de zi din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Vaslui, unde merge în fiecare zi lucrătoare a săptămânii și le oferă meditații la matematică celor mai mici. ”Voi merge la Liceul Militar când termin clasa a VIII-a, dar marele meu vis este să ajung pilot de formula 1”, ne mărturisește Cosmin visul său.
Copilul a început să facă karting abia in martie 2015, când a mers la cercul de la Palatul Copiilor, coordonat de prof. Mihai Crețu.
Două luni mai târziu, participa la prima sa competiție, la Cupa Moldovei, la Bacău, unde, cu un kart al clubului, care era departe de a întruni condițiile tehnice ale celorlalte automobile de curse din competiție, a obținut locul II la îndemânare, locul V la viteză și o mențiune la proba teoretică de circulație. A fost prima participare, prima reușită, iar de atunci nu a lipsit concurs de la care Cosmin să nu vină acasă cu un premiu.
Doar anul acesta a obținut la Cupa Moldovei la karting, de la Bacău, locul I la îndemânare și locul III la viteză, la faza județeană a Concursului ”Trofeul Bârladului la karting”, trofeul la viteză la categoria cadet la Concursul National de Educație Rutieră și Karting- “Memorialul Jani Ferencs și Codrut Morar” derulat in perioada 27-29 mai, la Tîrgul Secuiesc, județul Covasna și locurile I la proble de viteză și îndemânare de la Concursul interjudețean de Karting- Educație rutieră „Cupa Pietricica”, desfășurat în perioada 30 iunie-1 iulie, la Piatra-Neamț
”La primele competiții, Cosmin a participat cu un kart de la club. Eu sunt șofer profesionist și mecanic auto de profesie și m-am ocupat, cât am putut, ca starea tehnică a mașinii să fie cât de cât acceptabilă. I-am promis copilului că, dacă va obține rezultate bune, îi vom cumpăra un kart. I-am luat unul la mâna a doua, de 1.500 euro, o sumă foarte mare pentru noi, dar l-am plătit în rate și i l-am oferit cadou de Crăciun, la sfârșitul anului trecut”, ne povestește Dorin Dărescu, tatăl lui Cosmin.
Admirăm kartul, dar aflăm și că acesta mai are un motor de rezervă, că un set de anvelope se uzează în două zile de antrenament pe pistă, că uleiul folosit este unul special și că orice participare la competiții include, pe lângă licența eliberată de Federația Română de Karting, taxă de concurs, asigurare de viață obligatorie, adeverințe medicale eliberate înaintea fiecărui concurs și echipament special omologat: cască integrală cu protecţie incasabilă pentru ochi; mănuşi de protecţie, combinezon omologat, ghete speciale, protecţie cervicală, protecţie ramforsată pentru torace, cotiere, genunchere.
”Din nefericire, mai nou, nu avem nici unde să ne mai desfășurăm antrenamentele. Mergeam în parcarea unui supermarket din oraș, dar aici s-a schimbat directorul și noua conducere amână să ne dea un răspuns, încercăm poate vom reuși în altă parte, dar nu prea știu cu cine să iau legătura. Pistă de antrenament există la Bacău, dar acolo taxa este de un milion pe zi. Dacă mai adăugăm și drumul, cheltuielile sunt cam prea mari pentru noi. Facem câte eforturi putem, dar veniturile noastre sunt destul de modeste. Eu am lucrat macaragiu la o societate din Iași, dar sunt șomer din luna ianuarie, soția e confecționeră… Ca să reușească să se mențină în clasament, Cosmin ar trebui să participe la toate competițiile organizate de Federația de Karting pe categoria lui de vârstă, lucru pe care nu îl va putea face dacă nu îl ajută cineva, dacă nu va avea un sponsor. Cu toate premiile obținute, rezultatele lui nu au fost prea mediatizate, astfel încât e greu să spunem că, la ora aceasta, ne putem baza pe vreun sprijin. Dar acesta ar fi mai mult decât bine-venit”, ne-a mai spus Dorin Dărescu. (Text-Mihaela Zărnescu, Foto – arhiva personală)