Buget convenabil şi proiecte de amploare la Primăria Vaslui
Activitatea Primăriei Vaslui , proiectele de hotărâre supuse aprobării consilierilor locali la început de an, bugetul şi proiectele Primăriei Vaslui pentru anul 2020, au fost principalele subiecte prezentate de primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, miercuri, 22 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă.
Activităţile Primăriei Vaslui au debutat în acest an cu proiecte pe termen lung şi cu impact major asupra locuitorilor oraşului. Câteva dintre acestea au fost prezentate, pe scurt, într-o conferinţă de presă. „Mă voi referi astăzi la două aspecte importante: proiectele importante de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de joi şi proiectul de buget pe anul 2020 pe care l-am pus deja pe saitul instituţiei. Poate fi consultat şi în această perioadă putem discuta pe marginea lui, vom primi propuneri, idei, astfel încât în luna februarie el să îndeplinească toate condiţiile pentru a fi supus aprobării Consiliului Local”, a precizat Vasile Pavăl
Parcul Copou „creşte” cu 1,6 ha
Un prim proiect al Primăriei Vaslui vizează transformarea unui teren părăsit, plin de gropi şi bălării, vecin cu Parcul Copou şi cu acces din strada Andrei Mureşan, în zonă de agrement, cu locuri de joacă pentru copii, arbuşti ornamentali, alei, bănci şi coşuri de gunoi, dar şi cu o parcare. Valoare totală a proiectului este de 14,27 milioane lei, din care contribuţia primăriei va fi de 2, 17 milioane ( reprezentând contribuţia de 15,4493% din valoarea eligibilă a proiectului) și cheltuieli neeligibile în valoare de 184.531,87 lei. Proiectul a fost depus pentru finanţare în cadrul POR 2014-2020.
Un alt proiect al Primăriei vizează reglementarea domeniului public şi privat în concordanță cu prevederile Codului Administrativ. În acest sens fost întocmit un regulament care stabileşte cu exactitate procedurile, documentele, termenele şi responsabilităţile în ceea ce priveşte documentele de administrare a domeniului public.
”A două șansă”, pentru vasluienii care nu au absolvit IV sau X clase
Derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, proiectul vizează o „compensaţie” a ratei crescute a abandonului şcolar, venind cu oportunitatea ca 600 de tineri să îşi poată definitiva studiile obligatorii fie pe ciclul primar, fie pe cel liceal. Programul ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de 36 de luni, fără ca cei care lucreayă să fie scoşi din câmpul muncii, dar primind sprijin în scopul participării la acest program. În proiect ar urma să fie implicate 516 cadre didactice. Valoarea estimată este de 2 milioane de euro, din care 40.000 euro ar urma să fie contribuţia Consiliului Local.
Al doilea proiect vizează învăţământul dual, dând posibilitatea elevilor de la şcolile tehnice şi profesionale de a face practică în cadrul unor societăţi comerciale, consolidând astfel cunoştinţele dobândite în şcoală. La baza organizării acestui proiect stă încheierea unui contract de parteneriat încheiat între Primăria Vaslui, Liceul „Ion Mincu” Vaslui şi SC Vascar , contract ce trebuie aprobat de consilierii locali.
„Ambele proiecte sunt la fel de importante pentru noi. Am abordat anul trecut un proiect care a vizat abandonul şcolar, în parteneriat cu Şcoala nr. 1, cu rezultate foarte bune, anul acesta intenţionăm să continuăm demersurile în acest sens. Intenţionăm să identificăm persoanele care nu şi-au finalizat un nivel de studii, astfel încât finalul să fie acordarea acelui certificat de absolvire. Este o oportunitate pe care vrem să le-o oferim celor care, dintr-un motiv sau altul, nu au reuşit să facă acest lucru. Al doilea proiect vine şi pe fondul crizei de muncă. Cred că sunt abordări corecte ale unor probleme sociale, în care nu putem să nu ne implicăm”, a spus Vasile Pavăl.
Buget mai mare, restricţii pe cheltuielile de funcţionare, proiecte ample în desfăşurare
Următorul subiect prezentat de edilul municipiului vaslui a fost proiectul de buget, supus în prezent dezbaterii publice. „Vreau să vă spun că veniturile sunt mult mai mari ca anul trecut, dar nu ţin de majorarea impozitelor şi taxelor locale, care au crescut doar cu rata inflaţiei, adică cu 4,6%, nesemnificativă. Creşterile apar de la majorarea taxei pe venit, cu 3%, majorarea la sumele de echilibrare din TVA. Se adaugă unele proiecte europene, care vin cu finanţările respective. Acestea se ridică la aproximativ 162 milioane lei, faţă de 120 pe care i-am avut în ianuarie 2019. eu zic că cei 40 de milioane vor conta… Am evaluat cheltuielile de funcţionare, fără majorări faţă de anul trecut, salariile rămân la acelaşi nivel, am blocat angajările. Am luat nişte măsuri, pentru că este firesc în situaţia actuală. Important este că pentru zona de dezvoltare au rămas 47 de milioane lei, la care se adaugă şi 7,8 milioane excedentul”, a mai adăugat primarul Vasile Pavăl, enumerând căteva din proiectele prevăzute în buget. Potrivit acestuia, au avut prioritate proiectele aflate în derulare, din care, cel mai important , este cel referitor la realizarea noului bazar, definitivarea lucrărilor de aducţiune cu apă în cartierele D. Catemir -Delea, aproape de finalizarea, pentru apă, canalizare şi asfaltare pe zona Brodoc, s-au asigurat condiţiile pentru începerea lucrărilor pentru apă şi canalizare pe str. Decebal (de la OMV -str. Huşului), astfel încât în a doua jumâtate a anului să se realizeze infrastructura: stradă cu patru benzi, cu iluminat stânga-dreapta.
„Am prevăzut continuarea studiilor de fezabilitate pentru Planul Urbanistic General (PUG), pentru Unitatea Militară, cu centru social şi tot ce vrem să facem acolo. Dar cea mai grea problemă pe care o avem este cea de a circulaţiei urbane, ceea ce în termeni tehnice se numeşte „mobilitate urbană”. E o problemă grea şi am prevăzut realizarea unei strategii, a unui studiu de fezabilitate cu instituţiile de specialitate, care să ne dea câteva direcţii de acţiune, să nu ne trezim peste trei sau patru ani că avem probleme. Până atunci avem în vedere pasajul din Crucea Gării, cel mai „fierbinte” punct din circulaţia municipiului. În acest an vrem să realizăm acel pasaj subteran pe care ni l-am propus, astfel încât să decongestionăm circulaţia în acea zonă. De asemenea, am prevâzut o pasarelă peste calea ferată, de la Motor Grup până la primul pod, ptr că pe calea ferată, în zona depozitelor, ziua nu se poate circula”, a afirmat Vasile Pavăl.
Pe fonduri europene, edilul municipiului a anunţat că în această săptămână a fost aprobată finanţarea de 22 milioane euro pentru proiectul cu trolee, autobuze, linii, etc. Tot pe fonduri europene, există un proiect de iluminat public pe zone laterale, acolo unde stâlpii nu mai prezintă siguranţă în exploatare, un proiect pentru realizarea unei creşe şi un altul pentru o grădiniţă nouă, un altul de apă şi canal pe str. Octav Băncilă. Cu un studiu de oportunitate se vor achiziţiona 8 autobuze şi 10 trolee şi un sistem de GPS pentru achiziţionarea a peste 100 de staţii pentru Poliţia Locală, iar depoul va fi construit pe actualul amplasament al Direcţiei de Târguri şi Oboare.
În ceea ce priveşte şcolile, pentru administrarea cărora s-a prevăzut suma necesară, care se ridică la aproximativ 17 milioane lei, primarul spune că în acest an a prevăzut în buget sumele necesare pentru reparaţii capitale la Şcoala nr. 10, Şcoala nr. 4 este inclusă într-un proiect de eficienţă energetică, la Şcoala nr. 3 va fi realizată o centrală termică, iar lista cu investiţii poate continua.
De pe lista de investiţii a Primăriei nu lipseşte nici Bazinul de Înot, 20 de locuinţe ANL, o bază sportivă, serviciile de decolmatare a canalelor .
„În concluzie, avem şi în acest an un program de investiţii amplu, pe toate segmentele, aflate în diferite etape de desfăşurare. Singurul lucru pe care mi-l doresc e să am parteneri cu care să pot duce la capăt aceste proiecte, şi când spun parteneri mă refer la firme de proiectare şi la firme de construcţii serioase , ordonate, care să execute lucrări de calitate”, a mai spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui
(Mihaela Zărnescu)