Bilanț la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui

Marți, 16 ianuarie, la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Vaslui a avut loc o  ședință de evaluare a activității desfășurate în anul 2017, la care au participat atât reprezentanți ai instituției, dar și  prefectul Eduard-Andrei Popica și subprefectul Mircea Gologan.

Potrivit reprezentanților STPF Vaslui, pentru personalul din cadrul poliției de frontieră vasluiene, anul 2017 a reprezentat o perioadă în care s-au depus eforturi deosebite pentru îndeplinirea atribuțiilor la toate nivelurile și realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin poliției de frontieră: controlul frontirelor și cooperarea polițienească, combaterea infracționalității transfrontalieire, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii și liniștii publice în zona de frontieră și nu în ultimul rând combaterea faptelor de corupție din rândul personalului propriu.

Astfel,  în anul precedent,  în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa s-a înregistrat un număr de 1.483.000 persoane și 1.455.000 mijloace de transport care au tranzitat frontiera.

Comparativ cu anul 2016, s-a înregistrat o creștere de 10,2% a numărului de persoane și o creștere de 6,1% a numărului de vehicule care au tranzitat acest punct.

În perioada analizată, polițiștii de frontieră vasluieni au constatat, în urma acțiunilor și misiunilor realizate independent, 466 fapte penale și au indisponibilizat bunuri în valoare de aproximativ 3.400.000 lei.

În anul 2017 au fost înregistrate 19 cazuri (9 treceri frauduloase ale frontierei de stat și 10 cazuri de folosire de documente false ori falsificate în PTF Albița.),, acestea fiind și principalele forme ale fenomenului infracţional la frontiera externă pe zona administrativ- teritorială a judeţului Vaslui.

Pe linia contrabandei cu produse accizabile de larg consum, produse contrafăcute şi evaziune fiscală, în perioada analizată au fost înregistrate 99 de cazuri de contrabandă , cantitatea de țigări confiscată fiind de peste 47.000 de pachete de țigări de proveniență R. Moldova, în valoare totală de aproximativ 311.000 lei.

În aceeași perioadă  s-a înregistrat menţinerea fenomenului de auto furate pe relaţia UE–spaţiul ex-sovietic, acesta manifestându-se cu complicitatea proprietarilor mijloacelor auto, pentru fraudarea firmelor de asigurări. În cele 13 cazuri de furturi auto înregistrate a fost vorba de  7 autoturisme, 1 autocar, 2 remorci, 2 automarfare  și 1 motocicleta.

Pe linie operativă, pregătire profesională şi asigurare logistică, STPF Vaslui cooperează cu sectoarele poliţiei de frontieră din judeţul Vaslui, respectiv: S.P.F. Huşi, Berezeni şi Fălciu, inclusiv cu P.T.F. Albiţa, acordând sprijinul necesar în vederea soluţionării unor misiuni/sarcini.

În domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere, instituția colaborează cu S.R.I. – Direcţia Judeţeană Vaslui, cu structurile M.A.I. din judeţ, cu structurile judiciare, cu organele administraţiei publice locale, cu serviciile deconcentrate ale ministerelor, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile.

Structurile poliției de frontieră au executat în sistem integrat un număr de 740 acţiuni / misiuni, din care 605 acțiuni cu structurile IPJ Vaslui, pe linia siguranţei cetăţeanului și a combaterii criminalităţii transfrontaliere și  105 acțiuni  cu I de Jandarmi Vaslui, pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, amenzile aplicate fiind de aproximativ 845.000 lei

 

În perioada analizată, polițiștii de frontieră vasluieni au participat cu forțe și mijloace proprii la 9 acţiuni pentru salvarea a 34 persoane rămase blocate datorită ninsorilor abundente, intervenindu-se cu 9 autospeciale M.A.I., 26 poliţişti de frontieră şi 3 personal contractual civil, precum și la 2 exerciții organizate de ISU Vaslui  SEISM 2017 şi „Incendiu major la Episcopia Huşilor”.

În urma acțiunilor și misiunilor desfășurate în sistem integrat au fost descoperite 67 de infracțiuni și 2.109 contravenții, aamenzile aplicate fiind de aproximativ 845.000 lei

Pentru rezolvarea situaţiilor apărute la frontieră, S.T.P.F. Vaslui cooperează cu structurile similare din Republica Moldova, precum şi cu alte instituţii/organisme internaţionale cu atribuţii în domeniul transfrontalier, cât şi prin Centrele / Punctele de contact care funcţionează la nivelul frontierelor române.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a remarcat buna colaborare avută cu Poliția de Frontieră, adresând felicitări conducerii pentru rezultatele obținute anul trecut, mai ales în combaterea infracționalității transfrontaliere.
”Colaborarea cu Instituția Prefectului-județul Vaslui este la cel mai înalt nivel. Ați răspuns cu promptitudine la toate cerințele noastre. Am o problemă, care îmi stă pe suflet. Este vorba despre starea infrastructurii rutiere din Punctul de Trecere a Frontierei Albița, infrastructură care nu a mai fost reabilitată din anul 1996. Îmi asum în continuare acest lucru. Am făcut un memoriu, care a fost înaintat Guvernului. Sperăm ca în acest an să rezolvăm situația. După 1 februarie mă voi deplasa personal la București, pentru a găsi soluția legală cea mai rapidă, astfel încât să aducem punctul vamal la standarde UE”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica.

La rândul său, subprefectul Mircea Gologan le-a cerut polițiștilor de frontieră să apeleze la Instituția Prefectului, atunci când apar probleme, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru rezolvarea lor: ”Împreună cu lucrătorii vamali sunteți imaginea UE. În funcție de cum acționați și de cum lucrați dumneavoastră, este imaginea pe care o primesc cetățenii care vin în România. Este prima impresie și trebuie să țineți cont de acest aspect”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.