Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui este în sărbătoare
Bibliotecarii din tot județul și-au dat întâlnire astăzi la Vaslui, pentru a participa la Colocviul profesional ”Bibliotecarul vasluian – între nevoile societății și resurse” și, totodată, pentru a sărbători împreună Zilele Bibliotecii Județene “Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui. De altfel, fie că a fost vorba de lansări de carte, întâlniri cu cititorii sau expoziții tematice, toate manifestările din această săptămînă s-au desfășurat sub egida acestei sărbători.
”Ne întâlnim la sfârșit de an în acest cadru ca prieteni, ca oameni care trag în aceeași direcție: a șlefuirii personalității celor care ne calcă pragul. Ce poate fi mai frumos decât să constați că munca ta nu e zadarnică?! Ce poate fi mai îmbucurător decât să vezi că poți ajuta pe cineva să găsească materialele necesare pentru o documentare, sau când, peste ani și ani, cineva mulțumește pentru sprijinul acordat? Știu că nu vă este ușor, știu că unii dintre dumneavoastră mai au de îndeplinit și alte sarcini în cadrul primăriilor rurale. Dar, bibliotecarul este omul care ajută necondiționat pe toată lumea. (… ). Pentru munca dumneavoastră, pentru devotamentul de care dați dovadă, pentru efortul dumneavoastră, noi, colegii de la Biblioteca Județeană, vă felicită și vă asigură că vor întinde întodeauna mâna spre a vă ajuta atunci când este nevoie. Dar activitatea desfășurată de noi, cu toate mijloacele pe care le avem la îndemână, este tema altei întâlniri… Ar fi deplasat să ne plângem că noi nu am avut resursele financiare ca să ne putem pune în aplicare agenda culturală. Cu bucurie vă spun că am avut toată înțelegerea, că am discutat fiecare aspect cu ordonatorul de credite (Consiliul Județean Vaslui- n.r.) și am primit alocațiile bugetare necesare pentru a ne dezvolta. Sunt bibliotecari în sală care au albit în munca aceasta și care își aduc aminte de ceea ce era Biblioteca Județeană și ceea ce este astăzi. O să îi lăsăm pe ei să le povestească mai tinerilor colegi despre schimbările care s-au produs în timp. Toate aceste schimbări nu ar fi fost posibile fără înțelegerea nevoilor pe care, nu Biblioteca, ci utilizatorii le au. Motiv pentru care vreau să le mulțumesc public celor care ne-au sprijinit de fiecare dată.”, a spus Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.
Prezent la întîlnire, Ciprian Trifan, vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui a ținut să asigure bibliotecarii de atenția și sprijinul pe care instituția îl oferă tuturor instituțiilor de cultură din subordine, exprimându-și totodată regretul că unii primari din mediul rural nu acordă aceeași atenție și respect acestui domeniu, extrem de important în viața oricărei comunități. ”Eu, în numele Consiliului Județean, vreau să vă mulțumesc că țineți aprinsă făclia lecturii tradiționale și că de acolo trebuie să pornească ceea ce putem face mai mult pentru societatea românească”, a spus Ciprian Trifan.
Activitatea, organizată de Serviciul Metodic al Bibliotecii Județene și moderată de Mihaela Trifan, șeful Serviciului, a continuat cu intervenții ale invitaților.: Dragoș Neagu – președinte ANBPR, Lucia Tănase – bibliotecar la Biblioteca Municipală Hunedoara, Dorin Cozan – bibliotecar la Biblioteca Comunală Cotnari, Luminița Zuran – președinte ABR – Filiala Vaslui, Andreea Călin – consilier cultural la Centrul cultural „Stroe S. Belloescu” Grivița și Alexandru Mihai Stroescu – ofițer educator la Penitenciarul Vaslui. Bibliotecarii s-au bucurat de prezența scriitorului Valeriu Stancu, fost director adjunct al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.cu sfaturile și vorbele sale prețioase, iar la finalul întâlnirii au fost înmânate plachete și diplome aniversare și onorifice doamnei Tasica Bita, bibliotecarei Liliana Antip de la Biblioteca Comunală Oșești, Bibliotecii Municipale „Mihai Ralea” Huși și Bibliotecii Municipale ” Stroe S. Belloescu” Bârlad.
Cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene, instituția culturală a marcat și alte evenimente importante ”In Memoriam: Nicolae Milescu Spătarul” a fost titlul generic al unei activități aniversare realizată în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv. În cadrul activității, elevii au aflat informații despre viața și opera cărturarului Nicolae Milescu Spătarul și au fost prezentate volume din colecțiile bibliotecii. Activitatea a fost coordonată din partea Liceului cu Program Sportiv Vaslui, de prof. Petronela Obreja și prof. Carmen Chiriac, iar din partea Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, de bibliotecara Luciana Macovei.
Personalitate de seamă a secolului al XVII-lea, Nicolae Milescu Spătarul este, din anul 1992 patronul spiritual al Bibliotecii Județene Vaslui. Acesta a fost traducător, istoric, filolog, călător, teolog, geograf, etnograf și diplomat român, memorialist de circulație mondială care și-a desfăşurat activitatea în Moldova, Țara Românească și Țaratul Rusiei
La Sala de împrumut la domiciliu pentru adulți a fost amenajată expoziția aniversară Nicolae Milescu Spătarul (1636 – 1708) – primul ”homo universalis” din cultura românească, bibliotecarii invitînd astfel cititorii să descopere viața și opera cărturarului, în colecțiile bibliotecii care îi poartă numele.
Miercuri, 7 decembrie, a fost o zi dedicată cercetării istorice, prin lansarea volumului ”Boieri ai Moldovei înainte și ăn vremea lui Ștefan cel Mare”, semnată de dr. Lucian-Valeriu Lefter. Volumul a fost prezentat de prof. dr. Laurențiu Chiriac de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui̦ și de prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, care l-a catalogat pe autor ca ”un profesionist desăvârșit, un cercetătător de o seriozitate remarcabilă a cărei lucrări îl încadrează în liga celor mai mari istorici contemporani din țară”
Manifestările dedicate Zilelor Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul vor continua și vineri, 9 decembrie cînd, la ora 13.00 va avea loc lansarea romanului ”Băieții de la Diribau”, semnat de scriitorul vasluian Daniel Dragomir. Volumul va fi prezentat de prof. dr. Pavel Toma și scriitorul Emilian Marcu.