Avocatul Poporului, anchetă la ISJ Vaslui

Instituţia Avocatului Poporului a anunţat, marţi, că efectuează o anchetă în cazul deciziei Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui de a comasa două unităţi şcolare, în urma unei sesizări referitoare la posibila încălcare a unui Ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale şi a unor articole din Constituţia României.

“Demersul Avocatului Poporului este urmarea primirii unei petiţii în care se relata faptul că Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui a decis comasarea Şcolilor ‘V.I. Popa’ şi ‘Principesa Elena Bibescu’ cu încălcarea prevederilor Ordinului nr. 5472/2017 al Ministrului Educaţiei Naţionale pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat. Ordinul stabileşte că proiectul planului de şcolarizare la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat se realizează pe baza următoarelor criterii generale: criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socio-economic şi criteriul relevanţei. Petenta atrăgea atenţia că I.S.J. Vaslui, fără a ţine cont de prevederile Ordinului sus menţionat, a decis comasarea celor două şcoli prin absorbţia Şcolii ‘V.I. Popa’ de către Şcoala ‘Principesa Elena Bibescu’, fără a ţine cont de numărul prezent şi viitor de elevi, de criteriul demografic şi de criteriul economic”.

Ancheta Avocatului Poporului vizează posibila încălcare a Ordinului nr. 5472/2017 al Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi a art. 16, art. 32 şi art. 52 din Constituţia României privind egalitatea în drepturi, dreptul la învăţătură şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.