Autoritățile sanitare confirmă prezența a şase focare de varicelă în școli și grădinițe
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a înregistrat şi monitorizează în această perioada şase focare de varicelă, toate în unităţi de învăţământ din mediul urban. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la Grădiniţa cu PP nr. 7 din Huşi unde, dintr-un colectiv de 72 de preşcolari, 52 au fost diagnosticaţi cu varicelă. Primul caz a fost înregistrat în luna februarie 2016. Autorităţile sanitare vasluiene au luat şi primele măsuri pentru ca boala, extrem de contagioasă, să nu se extindă.
La Şcoala Gimnazială nr. 11 Bârlad, unitate cu un colectiv de 930 de elevi, au fost înregistrate până acum 30 de cazuri, primul caz, la un copil de 10 ani, fiind diagnosticat în luna decembrie. Cu o singură excepţie, celelalte 29 de cazuri au fost înregistrate la copii cu vârste între 5 şi 9 ani.Creşa nr. 3 Vaslui a înregistrat pana acum 23 de cazuri de varicelă : nouă cazuri la copii cu vârsta de un an şi 13 la copii cu vârsta de 2 ani. Primul caz înregistrat aici a fost în luna ianuarie. In luna martie, Grădiniţa cu PP nr 8 Bârlad, înregistra primul caz de varicelă, la un copil de 2 ani. Cu toate măsurile luate, au contactat boala încă 20 de copii. In luna aprilie, s-a depistat primul caz de varicelă la Grădiniţa cu PP nr. 2 Bârlad, unde abia fusese declarat închis un alt focar, cu 7 copii. De atunci, au contactat boala alţi 12 copii, dar epidemiologii spun că nu există legătură între cele două focare. Şi tot în aprilie s-a inregistrat cu primul caz de varicelă Grădiniţa cu PP nr. 2 Huşi. De atunci alţi 21 de copii s-au îmbolnăvit, fiind izolaţi la domiciliu.
„S-a dispus efectuarea triajului epidemiologic zilnic, aerisirea sălilor de clasă şi izolarea oricărui copil cu semne de boală. Ne aşteptăm însă şi la apariţia altor cazuri, în primul rând din cauza contagiozităţii foarte mari a acestei boli, care dealtfel nu este cuprinsă în programul de imunizări”, a precizat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt la DSP Vaslui. Aceasta afirmă că apariţia acestei boli este ceva obişnuit în sezonul rece, că astfel de focare au exisistat în fiecare an. Pe de altă parte, aceste boli ale copilăriei, în care este inclusă şi rubeola, rujeola şi pojarul, apar frecvent la vârstele mici şi, în cele mai multe situaţii, trec fără niciun fel de probleme. “În astfel de situaţii, părinţii trebuie să fie atenţi la primele semne de boală şi să evite ducerea copilului în colectivitate, pentru că toate aceste boli “ale copilăriei” sunt extrem de contagioase”, a mai spus Mihaela Topliceanu
Varicela, cunoscută şi sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală infecţioasă eruptivă acută generalizată, provocată de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice. Apare de obicei la vârstă copilăriei, iar boala poate dura în jur de o săptămâna.Poate apărea în oricare perioadă a anului, mai frecventă iarna şi primăvara. Virusul cauzant se transmite doar de la persoană la persoană, prin contact direct cu leziunile cutanate sau pe cale aeriană la expulzarea prin tuse sau strănut. Perioada de incubare până la apariţia primelor simptome este de 2-3 săptămâni. Bolnavul este contagios aproximativ de la 2 zile înainte de apariţia erupţiilor, până la 5 zile după. Varicela este foarte contagioasă, în sensul că un bolnav în casă presupune o posibilitate de 80-90% ca persoanele din familie susceptibile a contracta boala vor sfârşi prin a se contagia. Varicela se vindecă sau dispare în 7-10 zile şi generează imunitate permanentă. (Mihaela Zărnescu)