Apicultorii din Vaslui, puși să dea banii înapoi încasați prin indeminzația de sprijin COVID-19

Mai mulți apicultori din județul Vaslui s-au trezit că Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) le cere înapoi indemnizația de sprijin COVID-19, pe care au încasat-o în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, din cauză că și-au redus temporar activitatea, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 132/2020. Aceasta se acorda lunar în cuantum de 41,5% din câştigul salarial mediu brut.

”Asta s-a întâmplat doar de la AJPIS Vaslui. Am discutat cu alți colegi apicultori și ei nu au avut porpriri sau alte probleme. La noi pur și simplu au considerat ei că, pe baza Ordonanței prin care se acorda sprijinul, că activitatea apicultorilor nu a fost restrânsă și că noi, crescătorii de albine, ne puteam deplasa la stupină. Dar nu au luat în vedere că activitate restricționată nu se referă numai la deplasare, ci și la vânzări și la activitatea din ferma apicolă. Pentru că degeaba mă lași pe mine să mă deplasez cu stupii dacă oamenii oricum erau restricționați, pentru că eu nu lucrez singur la 250 de stupi, că nu sunt supra-om. Sau au fost închise târgurile, spre exemplu, și atunci normal că noi am fost afectați și ne-au scăzut vânzările. Asta nu înseamnă activitate restricționată?”, se întreabă supărat unul dintre apicultorii din Vaslui care a primit notificare de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să restituie integral suma primită de la stat.

Un alt apicultor s-a trezit cu poprire pe salariu, deși ajutorul a fost luat pe firmă

Un alt apicultor din Vaslui spune că s-a trezit cu conturile blocate și poprire pe salariu, după ce ANAF i-a eliberat decizie de recuperare a indemnizației COVID.

”Eu am avut noroc, dacă pot spune așa, că am prins doar pentru o jumătate de lună și, după aceea, când s-a dat 50 la sută, în 2020. Și după aceea eu nu am mai făcut pentru că ei direct mi-au zis să nu mai aplic să banii se dau înapoi, că de fapt apicultorii nu mai beneficiază pentru că ei au putut să se deplaseze. Dar ce am înțeles de la alți colegi de prin țară că la Vaslui este singurul județ unde ni s-au cerut banii înapoi. Eu personal am reușit să iau circa 4.000 de lei și am primit în primă fază 409 lei și după aceea mi-a venit poprire pe salariu. Mi-au luat bani și din bancă, au recuperat de unde au găsit. Dar mai este un lucru pe care eu nu l-am înțeles: eu când am făcut, am aplicat în numele societății – Intreprindere Familială (IF), iar ei mi-au oprit pe persoană fizică că au zis că au luat de pe Codul Numeric Personal (CNP). Sunt multe cazuri la Vaslui, am un coleg care a luat 8.000 de lei și a dus banii înapoi. Iar altul a luat 15.000 de lei și a ales să dea statul în judecată”, a explicat crescătorul de albine. Sursa – AGROINTELIGENȚA