Antal Árpád, candidatul UDMR la Camera Deputaților în judeţul Vaslui: „De fiecare dată când secuii s-au aliat cu moldovenii au ieşit lucruri frumoase”

Antal Árpád, candidatul UDMR la Camera Deputaților în judeţul Vaslui, spune că a venit să caute aliaţi pentru a schimba modul de alocare a fondurilor de la Bucureşti

Antal Árpád are 45 de ani, este de profesie sociolog, iar în perioada 2004-2008 a fost deputat în Parlamentul României. La alegerile locale din acest an a câștigat al patrulea mandat de primar al Municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Despre candidatura în judeţul Vaslui la Alegerile Parlamentare din 6 decembrie, spune că „nu vrea să promită marea cu sarea”.

„Nu am venit aici ca să vă promit nici autostradă, nici ieşire la mare. Am venit să caut aliaţi pentru a schimba modul de alocare a fondurilor de la Bucureşti către judeţele din ţară”,  spune candidatul UDMR la Camera Deputaţilor în judeţul Vaslui.

„Dacă facem un pic de istorie, putem spune că de fiecare dată când secuii s-au aliat cu moldovenii au ieşit lucruri frumoase. Eu până acum am văzut judeţul Vaslui doar din cifre, din acest motiv nu e întâmplător că am ales judeţul Vaslui pentru această candidatură”, explică Antal Árpád.

După o discuţie cu fostul prefect al judeţului Vaslui, Székely Levente Csaba, Antal Árpád spune că a aflat că vasluienii sunt oameni buni, de treabă, lucru confirmat şi într-o primă vizită pe care candidatul UDMR a făcut-o în judeţul de la graniţa cu Moldova.

Veniturile Sectorului 1 din Bucureşti, aproape cât 8 judeţe din Moldova

„Realitatea financiară şi felul în care se împart astăzi banii în România produc această hartă pe care o vedeţi, cu Vaslui foarte mic, cu multe alte judeţe mult mai mici decât sunt ele în realitatea, pentru că în cei 30 de ani de după Revoluţie sunt unii care au câştigat, şi sunt alţii care au pierdut. Iar regiunea Moldovei, judeţul Vaslui, şi foarte multe alte judeţe din această ţară sunt perdanţi, în timp ce Bucureştiul este cel mai mare câştigător”, spune Antal Árpád.

Acesta a făcut referire şi la un studiu pe care l-a făcut acum doi ani, pe care l-a prezentat şi fostului lider PSD Liviu Dragnea, fostului ministru de Finanţe în guvernul PSD, Eugen Teodorovici, dar şi actualului premier Ludovic Orban şi actualului ministru de Finanţe, Florin Câţu.

„Toată lumea a spus că este un studiu foarte bun, că într-adevăr sunt probleme foarte mari în felul cum se alocă banii şi că ar trebui schimbată filosofia. Doar că nimeni nu a făcut nimic, tot pe filosofia veche mergem, în care cel mai important venit al autorităţilor locale (IVG – impozitul pe venitul global) duce la nişte discrepanţe fantastice, şi-o să vă dau câteva exemple. Foarte puţină lume ştie că în această ţară există o Unitate Administrativ Teritorială care poate fi comparată cu Luxemburgul, dacă ne uităm la venituri, iar această UAT este Sectorul 1 din Bucureşti. Şi nu este meritul administraţiei locale din Sectorul 1, nu au făcut ei nişte politici publice fantastice pe care ar trebui să le facem şi noi, ci pur şi simplu au fost beneficiarii centralismului excesiv din România din ultimii 30 de ani. Dacă noi mâine am aduce-o pe doamna primar din Sectorul 1 la Vaslui, şi pe domnul primar din Vaslui l-am trimite în Sectorul 1, nu s-ar schimba mare lucru. Pentru că din bani mulţi e uşor să faci performanţă, deşi e discutabilă şi performanţa din Sectorul 1 ca şi administraţie, dar din bani puţini e destul de greu să faci performanţă”, a mai explicat candidatul UDMR.

Conform studiului prezentat, impozitul pe venitul global din Sectorul 1 în anul 2019 a fost de peste 2,4 miliarde de lei, în timp ce impozitul pe venitul global cumulat pentru 8 judeţe din Moldova a fost de 2,7 miliarde de lei.

„Acest lucru nu mai poate continua aşa. Este evident că Moldova este într-un proces de depopulare, chiar dacă în statistici vedem o creştere a populaţiei în Municipiul Vaslui, de exemplu. Însă dacă ne uităm la prezenţa la vot la alegerile locale vom vedea 12 secţii unde prezenţa la vot a fost sub 3%, deci avem aici o populaţie virtuală, care apare în statistici. Sunt cetăţeni din Republica Moldova care şi-au făcut domiciliu în Vaslui ca să ia cetăţenia, dar aceste persoane nu trăiesc aici, prin urmare nu generează venituri pentru Vaslui”, spune Antal Árpád.

Conform Constituţiei, toţi cetăţenii sunt egali în România, dar dacă facem o analiză financiară ne vom da seama că un cetăţean din Sectorul 1 din Bucureşti valorează de aproape 14 ori mai mult decât un vasluian.

„Acest lucru nu este corect. Nu poate să fie vinovat un copil care se naşte în Vaslui, să aibă şansă la o viaţă mult mai slabă decât un copil care se naşte în Bucureşti. Iar acest lucru trebuie schimbat, şi poate fi schimbat doar împreună, dacă facem un front comun şi tragem un semnal de alarmă către Bucureşti că lucrurile trebuie schimbate”, spune Antal Árpád.

„Un oraş, o comunitate se construieşte dacă investim în oameni”

Din aceeaşi analiză mai reiese faptul că cele mai bogate 50 de comune din România, care în general sunt lângă oraşele mari, au un buget total cât cele mai sărace 2.000 de comune din ţară.

„Nu se poate construi o Românie echilibrată dacă nu schimbăm filosofia acestor alocări financiare”, crede candidatul UDMR, care mai spune că nici din fondurile europene nu se va echilibra această discrepanţă, fiind nevoie de investiţii în oameni, nu numai în infrastructură.

„Eu am văzut că drumurile sunt bune în Vaslui, asta a fost prima mea impresie. Dar dacă sunt drumuri bune pentru ca locuitorii să plece din Vaslui spre Bucureşti sau în străinătate, nu valorează nimic aceste drumuri. Un oraş, o comunitate se construieşte dacă investim în oameni”, mai spune Antal Árpád.

În ceea ce priveşte cultura, candidatul UDMR spune că finanţarea acestor instituţii este o altă mare problemă în România.

„Cele mai bogate oraşe din ţară au instituţii de cultură finanţate de Ministerul Culturii. Oraşele mai sărace au nevoie de cultură, şi Vasluiul, şi vasluienii au nevoie de cultură, însă instituţiile din aceste oraşe sunt finanţate de autorităţile locale. Nu este corect! Trebuie schimbat acest lucru. Anul trecut am reuşit la negocierile cu Guvernul să fie alocaţi 3% din impozitul pe venitul global naţional pentru acele UAT-uri care au instituţii de cultură în subordine, a fost aprobată această alocare, însă în aprilie a fost eliminată”, explică Antal Árpád.

Ce caută Antal Árpád în Vaslui

„Eu îmi doresc ca fiecare vot dat UDMR-ului în județul Vaslui să fie un semnal către București că lucrurile trebuie schimbate. Este foarte important acest lucru. Împreună trebuie să punem presiune pe Bucureşti, să-i strângem cu uşa, dacă vreţi, pentru că dacă nu schimbăm ceva atunci se va depopula şi mai mult această regiune a ţării, şi în continuare discrepanţele dintre cei foarte bogaţi şi norocoşi, şi cei săraci vor creşte. Pentru asta caut eu parteneri în Vaslui, iar fiecare vot dat UDMR-ului va fi un mesaj că lucrurile trebuie schimbate”, a încheiat candidatul UDMR pentru Camera Deputaţilor în Vaslui, Antal Árpád.

Material de propagandã electorală publicat de SC REAL4MEDIA SRL, comandat de UDMR, realizat de Rubik Communications SRL, cod AEP 13200002