Alegeri cu scandal la PNL Vaslui. Nelu Tătaru, reales în funcţia de preşedinte al Filialei Teritoriale PNL

Vineri , 2 iulie 2021, lla Sala Poivalentă Vaslui s-au desfășurat alegerile pentru preșidenția Filialei Teritoriale PNL Vaslui, în cadrul Comitetului de Coordonare Judeţean.  La alegeri a participat și premierul Florin Cîțu, venit să îl susțină pe Nelu Tătaru, președintele în funcție al partidului.Cu peste 80% din voturi, Nelu Tătaru a fost reales președinte al PNL Vaslui. Alegerile sunt contestate de un alt candidat, Marius Arcăleanu,  care s-a declarat nemulțumit de modul în care au fost organizate alegerile, dar și de faptul că o parte dintre persoanele care ar fi avut drept de vot nu au fost lăsate să intre în sală.

În fața Sălii Polivalente, lume multă: membrii delegațiilor PNL, candidați și, ceva mai la distanță, o delegație de peste 100 de persoane, primari și consilieri PSD, în frunte cu Dumitru Buzatu, veniți să vorbească cu premierul Florin Câțu.

În sală se intră doar pe bază de liste. Buletinele de vot se dau la intrare, în mape. Pe liste, trei candidați: Nelu Tătaru – președintele în funcție, Marius Arcăleanu – candidatul PNL la șefia Consiliului Județean la alegerile locale din toamnă și Dumitru Boroș- primarul Bârladului.

Afară, nemulțumiți, candidați PNL, oameni cu state vechi în partid, care nu au acces în sală. Sunt cei de pe listele lui Boroș și Arcăleanu, cam 30 la număr. ” E incredibil cum se procedează! Cine nu este în tabăra lui Tătaru, nu intră în sală. Să fii candidat sau în comisia de numărare a voturilor și să nu fii lăsat să participi la alegeri, e peste orice normă de bun simț”, spune revoltat unul dintre ei.

Sosesc și invitații: mai întâi primul ministru Florin Câțu, însoțit de Nelu Tătaru, apoi Gheorghe Flutur, Florin Roman și câțiva parlamentari.Primul ignoră delegația aleșilor PSD dar, cu voce stinsă, răspunde întrebărilor presei. Flutur și Roman se îndreaptă către delegația PSD, se salută cu Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean și vorbesc puțin înainte de a intra în sală.

Se cântă Imnul României, apoiu Imnul PNL. În sală răsună  „Verde înrourat”, imnul moștenit de la vechiul PDL. Lipsesc eșarfele portocalii, dar în sală sunt oameni care le purtau cândva cu mândrie.

„Este  mare onoare să fiu astăzi aici, să-l susţin pe prietenul Nelu Tătaru. Să ştiţi că vom putea peste câţiva ani să discutăm despre ce s-a întâmplat în pandemie, cât de greu a fost. L-aţi văzut peste tot la televizor, dar eu ştiu ce era în spate, el cu problemele lui în sănătate, eu cu ale mele cum să fac rost de banii de care avea el nevoie. Acele momente ne-au apropiat foarte mult. De aceea sunt astăzi aici să-l susţin. Sunt sigur că este omul de care aveţi nevoie, pentru că dacă a administrat un domeniu atât de dificil în cea mai mare criză din ultima sută de ani, va administra foarte bine şi această filială în perioada următoare”, a afirmat premierul Florin Cîţu.

Urmează intervențiile celorlalți invitați. Cu exceția dr.. Tătaru, ceilalți candidați sunt undeva, prin sală. Începe votul. Invitații pleacă, Marius Arcăleanu face o ultimă încercare de a-și convinge colegii că este cea mai bună variantă la conducerea partidului și nu ezită să îîl acuze pe dr. Tătaru de o conducere dictatorială.  Nelu Tătaru face poze cu delegații din teritoriu.

Cabinele de vot sunt mai mult de formă, delegații care (cum am spus) au primit buletinele la intrare, le-au completat deja. Cineva afirmă chiar și că voturile lor au fost verificate, ,să fie ptr cine trebuie…

Rezultatul votului nu este deloc surprinzător: 255 voturi- Nelu Tătaru,40 de voturi – Marius Arcăleanu, 15 voturi – Dumitru Boroș.

”Le mulțumesc colegilor liberali care m-au reconfirmat azi, prin vot democratic, în fruntea organizației județene a PNL Vaslui. Câștigarea unor alegeri nu ne transformă pe unii în învingători și pe alții în învinși. Eu îmi doresc să construiesc lucruri importante cu toți acei oameni care visează la un județ înfloritor! Prosperitatea, organizarea, absolut tot ceea ce presupune succesul unei regiuni se realizează prin multă muncă și oameni, dar oameni devotați, care își doresc să construiască. Sunt un om care acceptă idei noi, care înțelege schimbările, care își dorește să se mențină actual vremurilor, dar în același timp sunt și un om care apreciază precizia, experiența și devotamentul. Nimic nu poate exista fără devotament și loialitate față de valori. Cred în valori, lupt pentru ele și sper cu tărie că ceea ce construim astăzi pentru România să rămână moștenire generațiilor viitoare și să îi facă mândri de noi. Pentru mine, tot ceea ce contează este binele județului Vaslui și al României, iar asta o voi demonstra cu fiecare ocazie, indiferent de vremurile grele sau ușoare pe care le vom întâmpina!”, a spus Nelu Tătaru.

Marius Arcăleanu, care a afirmat în repetate rânduri că Nelu Tătaru conduce organizaţia într-un mod „dictatorial şi abuziv” şi că el doreşte să restabilească unitatea şi comunicarea în PNL Vaslui, a contestat modul în care au fost organizate alegerile, susținând că alegerile au fost fraudate.
„Mi se pare absolut necesar să prezint ce s-a întâmplat în această zi, poate cea mai neagră zi din istoria PNL Vaslui, la Conferinţa Judeţeană de Alegeri. A fost un proces electoral fraudat, fără măcar a se face eforturi de a masca acest lucru. Şi mai grav de atât, putem spune că această fraudă a fost girată prin prezenţă de către domnul prim-ministru Florin Cîţu. După cum am anticipat acum două zile, gruparea condusă de Nelu Tătaru s-a asigurat că poate controla voturile. Este inacceptabil că buletinele de vot au fost împărţite, încă de la început, în interiorul unei mape care conţinea, de asemenea, şi moţiunea lui Nelu Tătaru. Astfel, nu avem nicio garanţie asupra faptului că buletinele de vot nu au fost falsificate.  (…) Le promit tuturor vasluienilor, dar în special colegilor mei din PNL Vaslui, că mă voi lupta astfel încât situaţia să nu rămână aşa. O organizaţie sănătoasă este întotdeauna mai puternică decât un şef abuziv şi grupul lui de interese, chiar dacă sunt susţinuţi de prim-ministrul ţării”, a afirmat Marius Arcăleanu.