Acțiune a poliției vasluiene timp de o săptămână, rezultată cu 915 amenzi

În perioada 20 ianuarie – 26 ianuarie, peste 80 de polițiști din structurile de poliție rutieră și ordine publică ale Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat, pe raza județului Vaslui, pentru creșterea siguranței traficului rutier pe drumurile publice și prevenirea accidentelor rutiere.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 915 sancțiuni contravenționale, dintre acestea un număr de 907 fiind aplicate pentru încălcările ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). Cele mai numeroase abateri au fost cele privind nerespectarea regimului legale de viteză (335), urmate de abateri săvârșite de pietoni (84) și abateri ale bicicliștilor (46).

De asemenea, au fost reținute 78 de permise de conducere și retrase 13 certificate de înmatriculare. Principalele cauze care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost : nerespectarea regimului legal de viteză (26), efectuarea de depășiri neregulamentare (14) și neacordarea de prioritate față de pietoni (14).

Cu ocazia derulării acțiunii, au fost constatate și 11 infracțiuni. 8 dintre acestea sunt prevăzute și sancționate de art. 336 din Codul Penal, privind conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, 2 sunt prevăzute și sancționate de  art. 335 din Codul Penal, privind conducerea unui vehicul fără permis de conducere și una prevăzută și sancționată de  art. 338 din Codul Penal, privind părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia .

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

 Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.