A crescut numărul consumatorilor de droguri

Numărul consumatorilor de droguri creşte de la un an la altul şi în judeţul Vaslui. Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA) Vaslui  au colectat, pe parcursul anului trecut, un număr de 410 fişe standard de urgenţă ca urmare a consumului de droguri legale(alcool) şi ilegale de la cele trei unităţi medicale din judeţ care oferă asistenţă medicală în regim de urgenţă consumatorilor de droguri: Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman”, Bârlad şi Spitalul Municipal  „Dimitrie Castroian”, Huşi. Din datele transmise de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, se evidenţiază că numărul de cazuri care au accesat serviciile medicale UPU ca urmare a consumului de droguri ilegale este 53, dintre care 21 cazuri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, 34 cazuri la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad şi un caz la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Majoritatea consumatorilor fac parte din grupa de vârstă 15-19 ani (35 cazuri) şi grupa 20-24 ani (11 cazuri). Numărul de cazuri care au accesat serviciile medicale UPU ca urmare a consumului de alcool este de  594.

Din datele IPJ Vaslui– Serviciul Rutier reiese că numărul conducătorilor auto depistaţi în trafic sub influenţa alcoolului este de 406; numărul conducătorilor auto depistaţi în trafic sub influenţa substanţelor stupefiante sau psihotrope este 2; numărul de permise de conducere reţinute ca urmare a conducerii pe drumurile publice sub influenţa alcoolului – 405; numărul de permise de conducere reţinute ca urmare a conducerii pe drumurile publice sub influenţa substanţelor psihoactive- 2;

În privinţa traficului de stupefiante în judeţul Vaslui, în anul 2016, la Tribunalul Vaslui, opt  persoane au fost condamnate definitiv şi două persoane s-au aflat în curs de cercetare pentru săvârşirea de infracţiuni la Legea nr. 143/2000; în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui,  au fost constatate 31 de infracţiuni, din care 14 la Legea nr. 194/2011 şi 17 la Legea nr. 143/2000, pentru care 18 persoane sunt cercetate/trimise în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni la Legea nr. 143/2000 şi la Legea nr. 194 /2011.

Conform celor mai recente studii, realizate de specialiştii ANA, atât în populația școlară, cât și în cea generală, în România, canabisul este cel mai consumat drog, în special în rândul tinerilor. Pentru prima oară în întreaga perioadă de monitorizare, canabisul este pe primul loc în ceea ce privește cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri. De asemenea, canabisul este și cel mai capturat drog, în anul 2015, capturile de canabis înregistrând 44,3% din cantitatea totală de droguri capturate. Tendința de creștere a consumului de NSP, conturată în anul anterior, este confirmată de datele înregistrate în monitorizarea de rutină a indicatorilor privind admiterea la tratament și urgențele medicale datorate consumului de droguri. Ca și în cazul canabisului, rezultatele studiilor indică faptul că, în principal, tinerii sunt cei care consumă astfel de substanțe. Opiaceele, în special heroina, administrate pe cale injectabilă în rândul consumatorilor din București, continuă să fie observate, preponderent, în acest context. Cu toate acestea, o nouă cohortă de tineri consumatori de heroină se evidențiază, în anul 2015, în sistemul de asistență, dar și în rezultatele celui mai recent studiu ESPAD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.