A crescut numărul consumatorilor de droguri din județ

La nivelul județului Vaslui, în 2017, s-au înregistrat la nivelul celor trei unități spitalicești din județ un număr de 580 de consumatori de droguri. 520 de persoane, au fost înregistrate ca consumatori de droguri legale, adică alcool. Restul au fost consumatori de droguri ilegale, cu procentul cel mai mare cuprins în intervalul de vârstă de 15-19 ani. 27 dintre aceștia au necesitat spitalizare.
”Trăiți! Real, nu vitual. Cântați, dansați, mergeți în tabere sau la bunici, socializați, vedeți frumusețea vieții și nu dați curs învitațiilor de a evada într-o lume de vis virtuală. Luați atitudine când observați unele devieri”. Acesta a fost mesajul transmis de  primarul Vasile Pavăl tinerilor prezenți în sala de ședințe a Primăriei Vaslui marți, 26 iunie, când  Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Vaslui a marcat  Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri, printr-o dezbatere privind stadiul de implementare al Strategiei Judeţene Antidrog 2014-2020 şi a Planului Local de Acţiune 2017-2020. 
La activitate au participat reprezentanți ai instituțiilor implicate în implementarea Strategiei: Primăria Vaslui, Consiliul  Județean și Prefectura Vaslui, Penitenciarul, Inspectoratul Județean de Poliție, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Direcția de Sănătate Publică, unități de învățământ.

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul campaniei naționale de prevenire a consumului de canabis „Pot altfel”, implementată  în județ de CPECA Vaslui, care are ca scop creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei, cu accent pe populaţia şcolară (15-24 de ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii, respectiv, evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat de canabis.

Potrivit datelor furnizate de Valerica Cobzaru, coordonatorul CPECA Vaslui, sunt semne ale creșterii consumului de  substanțe psihoactive în rândul populației generale, în special al tinerilor. Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, atât în populația generală, cât și în cea școlară. După canabis, pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%. Urmează: cocaină/crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%. Cea mai mică vârstă de debut în consumul de canabis este 14 ani, iar media vârstei de debut, 21,3 ani. După o perioadă de declin, există semne ale creșterii consumului de NPS în rândul populației generale, în special al tinerilor. Consumul de NPS este experimentat cu precădere de populaţia tânără, aproape toți consumatorii (91%) debutând în intervalul de vârstă 15-24 ani. Cele mai mari prevalenţe ale consumului de NPS se înregistrează în rândul populaţiei tinere: 15-24 ani – 5% consum experimental, 2,1% consum actual și, respectiv 0,6% consum recent – şi 25-34 ani – 3,7% consum experimental, 1,4% consum recent și, respectiv 0,6% consum actual. Cea mai mică vârstă de debut, declarată de către cei care au experimentat consumul de NSP, este 12 ani.

”La nivelul județului Vaslui, în 2017, s-au înregistrat la nivelul celor trei unități spitalicești din județ un număr de 580 de consumatori de droguri. E drept, marea majoritate, mai exact 520 de persoane, au fost înregistrate ca consumatori de droguri legale, adică alcool. Restul au fost consumatori de droguri ilegale, cu procentul cel mai mare cuprins în intervalul de vârstă de 15-19 ani. 27 dintre aceștia au necesitat spitalizare. Este o cifră care reflectă o creștere a numărului de consumatori de droguri ilegale, în special în rândul adolescenților, o cifră care ne determină să identificăm măsuri de prevenire, de limitare a consumului de droguri”, a spus Valerica Cobzaru. 

Primarul Vasile Pavăl , Vasile  Mariciuc-vicepreședintele Consiliului Județean și Mircea Gologan, subprefectul județului, au subliniat disponibilitatea pe care o au instituțiile pe care le reprezintă în susținerea tuturor proiectelor care au ca scop prevenirea și limitarea consumului de droguri, în condițiile în care fenomenul afectează în special tinerii, cu efecte negative atât asupra lor, cât și a familiilor și, prin extensie, asupra întregii comunități.

”Ne dorim cu toții să susținem și să urmărim dezvoltarea copiilor, astfel încât aceasta să nu fie perturbată de factori care pot să îi dezechilibreze fizic și psihic. Iar dacă apar astfel de factori, să luăm măsuri imediate de evitare, de eliminare a acestor factori. Deocamdată nu vorbim de o creștere alarmantă a consumului de droguri, dar nici nu trebuie să lăsăm să devină așa. Acum situația este subt control, dar prevenția trebuie să fie activă și realizată de toată lumea, nu numai de familie și școală. Tinerețea este frumoasă, dar trebuie supravegheată și dirijată, pentru că intervin factori ca teribilismul, influențele din afara școlii și a familiei. Cunosc situații de copiii care pleacă, vin, pleacă iar și aduc cu ei astfel de substanțe. Odată consumator, apare nevoia de bani, de aici traficul de droguri. În astfel de cazuri trebuie acționat cu fermitate, iar noi suntem primii care trebuie să fim modele de respect, de bună-credință, de toleranță ”, a spus Vasile Pavăl.

(Mihaela Zărnescu)

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.