Şase militari de la UM Bârlad, trimişi în judecată de Parchetul militar

Procurori ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a şase militari, angajaţi ai UM 01411 Bârlad, şi a unui civil. Cei şapte sunt acuzaţi de fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals în declarații și fals în înscrisuri sub semnătură privată în urma cărora au obținut fraudulos compensația pentru chiria de serviciu, nelocuind la locuințele închiriate

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii militari au constat că la inițiativa plt. adj. princ. Apostu Mitică, în calitate de secretar al comisiei de verificare a compensației pentru chiria militarilor, plt. maj. Partenie Ionel, plt. maj. Butnaru Ciprian, plt. maj. Siminescu Ghiorghiță, plt. maj. Postolache Cătălin și cap. (r) Comănici Liviu, au obținut fraudulos compensația pentru chiria de serviciu, nelocuind la locuințele închiriate. Înțelegerea dintre plt. adj. princ. Apostu Mitică și ceilalți militari s-a concretizat în falsificarea a 60 de înscrisuri (cele mai multe personal de către primul dintre ei), depunerea lor la unitate și la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a-si produce efectele juridice, de regulă la expirarea perioadei de un an pentru care erau încheiate.
Dintre documentele falsificate 20 reprezintă contracte de închiriere, încheiate pe de o parte în folosul militarilor beneficiari ai compensației pentru chirie, pe de altă parte în folosul plt. adj. princ. Apostu Mitică, care pretindea și primea de la chiriașii fictivi câte 100 de lei lunar, sub pretextul că reprezintă impozitul aferent contractelor respective. Unul dintre imobilele ce făceau obiectul contractelor de locațiune aparținea plt. adj. princ. Apostu Mitică, iar celelalte unor rude ale sale sau unor persoane din afara familiei. În cazul a trei contracte de locaţiune sumele declarate pe exemplarele depuse la ANAF ca reprezentând contravaloarea chiriei au fost mult diminuate, în cazul altor șapte inculpatul a depus declaraţii întocmite si semnate de el care atestau în fals rezilierea, iar patru contracte nu au fost înregistrate la ANAF.
Pe lângă contractele de închiriere, Apostu Mitică a mai completat în fals, atestând împrejurări nereale în conținut, cât și în ce privește semnăturile, și alte înscrisuri pe care le-a depus la dosarele de acordare a compensației, respectiv la ANAF 10 rapoarte prin care militarii solicitau acordarea compensației pentru chirie, depuse în dosarele de acordarea compensației; 17 declarații de venit aferente contractelor, depuse la ANAF; 1 act adițional de mărire a cuantumului chiriei; 2 declarații olografe. De asemenea, profitând de faptul că membrii comisiilor de verificare a îndeplinirii compensației pentru chirie nu citeau documentele pe care le redacta inculpatul în baza atribuțiilor sale de secretar al comisiei și de lipsa de cunoștințe juridice ale acestora, el a falsificat 2 procese verbale ale comisiilor de verificare a documentelor de acordarea a compensației.
În săvârșirea unora dintre faptele comise, plt. Adj. princ. Apostu Mitică a fost ajutat de inculpata civ. Gâbu Ortansa, cu care se află în relații de rudenie.
Prejudiciul total cauzat bugetului Ministerului Apărării Naționale prin activitatea infracțională descrisă mai sus este de 130.396 lei, instituția menționată constituindu-se parte civilă pentru UM 01411 Bârlad din județul Vaslui. În cauză a fost solicitată anularea celor 60 de înscrisuri false. Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Tribunalului Vaslui.

“Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.