Petre Daea, vrea ca Ministerul Agriculturii să preia barajele din judeţul Vaslui

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, sâmbătă, la Vaslui, că doreşte preluarea la ministerul pe care îl conduce a barajelor din judeţul Vaslui, în vederea îmbunătăţirii capacităţii de irigare a culturilor.

„Am vorbit cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, care mi-a spus că pe teritoriul Vasluiului sunt o serie întreagă de baraje care nu-şi îndeplinesc misiunea. Vreau să le văd pe toate astăzi. De altminteri, nu voi pleca din judeţul Vaslui până nu voi vedea toate aceste baraje, în aşa fel încât să pot promova în Guvern actul normativ pentru a putea fi preluate la Ministerul Agriculturii de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, să le introducem în programul naţional de reabilitare a sistemului de irigaţii, folosind, evident sumele cuvenite pe care le-am stabilit prin programul acesta de reabilitare şi extindere a sistemului de irigaţii. (…) Să folosim metodele acestea care ne sunt la îndemână şi sunt posibile de pus în mişcare datorită reliefului şi aici avem această posibilitate. Sunt opt baraje care încă nu sunt funcţionale şi ele ar putea să irige o suprafaţă de aproximativ 3.000 – 3.300 de hectare, ceea ce nu-i deloc puţin, având în vedere suprafaţa judeţului Vaslui”, a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii, însoțit de secretarul de stat Tudor Buzatu și deputatul Eduard Popica și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui. a vizitat amenajarea Albița-Fălciu, pentru a vedea stadiul proiectului de reabilitarea a infrastructurii principale de irigații, lucrări demarate în urmă cu trei ani. a efectuat o vizită de lucru în judeţul Vaslui pentru a vedea lucrările efectuate în cadrul unui proiect de reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii în amenajarea Albiţa – Fălciu, demarate în urmă cu trei ani.

Petre Daea a apreciat calitatea lucrărilor şi faptul că în cadrul proiectului au fost respectate principii importante cum ar fi: economisirea energiei, reducerea timpilor de pornire a staţiilor, folosirea tuturor cantităţilor de apă şi eliminarea pierderilor de apă prin impermeabilizarea canalelor.

La nivel de județ sunt opt baraje care încă nu sunt funcţionale şi ele ar putea să irige o suprafaţă de peste 3.000 de hectare .„Aceste baraje ar da posibilitatea măririi capacității de irigare, acolo unde se poate efectiv face acest lucru, prin suplimentarea de agregate, care să dea posibilitatea înființării unor noi sisteme de irigare. Fermierii vasluieni au nevoie de aceste sisteme de irigare, județul Vaslui fiind cândva polul principal al agriculturii românești”, a spus și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.