21 septembrie, Ziua europeană fără decedați în accidente rutiere

Poliția Română susține proiectul EDWARD (European Day Without A Road Death) lansat de Organizația Polițiilor Rutiere din Europa – TISPOL sub deviza „Reducerea riscurilor pe drumurile din Europa”.

EDWARD este un proiect european care vizează Siguranța Rutieră.  Proiectul este destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Proiectul își propune ca ziua de 21 septembrie  să devină Ziua europeană fără decedați în accidente rutiere, în condițiile în care media zilnică la nivelul Uniunii Europene este de 70 morți/zi.

Astăzi, poliţiştii de la rutieră, sprijiniţi de poliţiştii de la ordine publică, vor acţiona pentru prevenirea evenimentelor rutiere grave, precum și pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente de circulaţie, respectiv: nerespectarea regimului legal de viteză, consumul de băuturi alcoolice de către conducătorii auto, nerespectarea normelor rutiere de către conducătorii de vehicule cu tracțiune animală și bicicliști.

De ziua lui, EDWARD ne invită să facem un angajament pentru a reduce numărul accidentelor rutiere la 0… să promitem cu toții că:

– reamintim familiei, prietenilor și colegilor să sporească atenția la volan;

– vom conduce cât mai prudent și vom respecta regulile de circulație atât la volan, cât și pe motocicletă sau bicicletă;

– pornim farurile pentru a fi mai vizibili în trafic;

– suntem atenți și sporim vigilența în preajma pietonilor, bicicliștilor, motocicliștilor, copiilor, persoanelor în vârstă ori celor care se deplasează cu ajutorul animalelor;

– vom conduce cu o viteză care este, în același timp, și legală și sigură;

– verificăm corespunzător starea anvelopelor;

– acordăm o atenție deosebită atunci când conducem în apropierea școlilor ori în zone unde sunt mulți copii;

– nu conducem niciodată sub influența alcoolului sau a medicamentelor ori substanțelor care ne-ar putea afecta siguranța;

– ne asigurăm corespunzător și păstrăm distanța de siguranță în mers;

– purtăm întotdeauna centura de siguranță și avem grijă ca și cei care călătoresc cu noi să o poarte;

– nu vom folosi telefonul mobil în timp ce conducem, când nu avem dispozitiv hands – free;

– nu ne lăsăm distrași de nimic din interiorul sau exteriorul mașinii ori din mintea noastră;

– vom fi un exemplu pentru cei care călătoresc cu noi, conducând calm şi sigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.