Printează acest articol Printează acest articol

În memoria poetului Ion Iancu Lefter, lansare de carte la Biblioteca Judeţeană

Astăzi, 1 martie, de la ora 15.00, la Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui va avea loc lansarea volumului „Starea de dor”, o colecţie de versuri a  regretatul poet vasluian Ion Iancu Lefter. Volumul a apărut sub îngrijirea soţiei sale, Elvira Lefter şi marchează 27 de ani de la moartea poetului, accidentat mortal pe trecerea de pietoni din centrul orașului, de un polițist aflat în stare de ebrietate la volanul unei mașini.

Născut într-o familie de răzeși din localitatea Gura-Albești, comuna Abești, absolvent al Liceul „Mihail Kogălniceanu“ din Vaslui, apoi al Facultății de Filologie a Institutului Pedagogic București, Ion Iancu Lefter a avut, de-a lungul vieţii, mai multe slujbe. A fost, rînd pe rând învăţător, șeful stației de radioamplificare Vaslui, inspector la Comitetul de Cultură și Artă din județul Vaslui, bibliotecar, profesor de română la Școala Generală Nr. 3 Vaslui. În paralel, a colaborat ca  redactor la mai multe ziare locale şi naţionale. În anul 1990,  împreună cu Dan Ravaru, Paul Munteanu şi Ioan Parfene a pus bazele publicații culturale, cu un accent puternic unionist, Gazeta de Est, al cărei prim număr a apărut la 16 februarie 1990.

Debutul lui Ioan Ianciu Lefter în revistele  literare, în 1962, a fost apreciat de citicul George Călinescu, care a afirmat că “Ion Iancu Lefter e o pădure de vise, cu crengile mai încâlcite din cauza furtunii de elanuri constructive care trece prin ea. Merită un bine-ai venit”. Debutul editorial a avut loc în anul 1969, cu volumul de versuri Sărut. A urmat  Starea de duminică, Editura Junimea, Iași, 1982, Coroana de spice, Editura Ion Creangă, București, 1985, Săgetarea cerbului, Editura Cartea românească, București, 1988 şi Gloria ierbii, Editura Albatros, București, 1989

Postum, prin eforturile soţiei sale, au fost publicate volumele Apoteoza lacrimei, editat de Comitetul pentru Cultură și Centrul Creației Populare, 1997, Arătura, la Editura Junimea, Iași, 2000, Trenul de noapte, la Editura Albatros, București, 2000, Cele mai frumoase poezii, la Editura Cronica, 2002,  Spre Golgota, Editura Artpres, Timișoara, 2005.

Ca o premoniţie a ceea ce avea să i se întâmple, cu opt ani înainte de accidentul rutier din 1 martie 1990, Ion Iancu Lefter a publicat Poezia „Accident planificat”. Aşa cum şi-ar fi dorit, a fost înmormântat în cimitirul din satul natal

ACCIDENT PLANIFICAT
Ion Iancu Lefter

Femeia mea, va fi un accident
planificat, din timp, de-o ursitoare,
te rog sã nu-mi mai zici sã fiu clement
cu propria-mi secundã şi sudoare.

Nicicum eu n-aş putea sã-ţi mai descriu
structur-acestui accident banal,
probabil se va consuma când scriu
sau când voi fi cãlare pe un cal.

Un lucru-ţi cer: sã nu mã duci la morgã
sã-mi rupã carnea doctorii-n fâşii,
o, cânte-mi grâu-n moarte ca o orgã
şi brumele în viile-arãmii.

Coroana mea de lacrimi sã ţi-o pui
pe fruntea albã ca pe-o pâine-aleasã,
şi vremea când va fi sã o încui
sã-mi fii alãturi fragedã mireasã.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *