120 de elemente de muniție, asanată de echipa pirotehnică a ISU Vaslui, va fi distrusă în siguranță

În primele cinci luni ale anului 2021 echipa pirotehnică a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui a executat 16 misiunie de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată, precum şi trei şedinţe de distrugere a muniţiei asanate, în timp ce pe parcursul anului  2020 au fost efectuate un total de 42 de astfel de misiuni.

În acest an, urmează să fie distruse 120 de elemente de muniţie: 26 de proiectile, 9 bombe de aruncător, 90 de cartuşe şi elemente de muniţie. În trecut s-au găsit bombe de aviație, proiectile şi bombe de aruncător de calibre diferite, grenade de mână defensive şi ofensive, cartuşe de infanterie şi elemente de muniţie.

Muniţia este descoperită de obicei primăvara, pe timpul muncilor agricole, a lucrărilor de construcţii, dar au fost şi situaţii în care bombele au fost aduse cu balastul din zona oraşului Roman. Din fericire, primăriile fac instructaje periodice cu populaţia şi îi anunţă despre acest pericol şi măsurile de comportament.

Este meseria în care tot timpul vei fi ucenic. Pirotehnia este meseria celor curajoşi şi foarte bine pregătiţi. La o manipulare necorespunzătoare, oricare dintre elementele de muniţie ar  putea să explodeze provocând moartea sau rănirea persoanelor aflate pe o rază de până la un kilometru”, ne-a declarat unul dintre specialiştii ISU Vaslui.

“Este o specializare foarte frumoasă, dar şi foarte periculoasă. Împreună cu echipajul verificăm întotdeauna înainte. Nu există rutină în meseria asta; orice neglijenţă poate pune în pericol viaţa ta şi a colegilor.

De 15 ani de când practic această specializare, consider armata este o meserie vocaţională. Când alegi să devii militar trebuie să ai chemare. Şi vâd în jurul meu că toiţi cei care au vocaţie, indiferent ce sarcini zilnice primesc, acceptă cu plăcere, pentru a-şi descoperi alte limite, ale cunoaşterii, pregătirii fizice şi rezistenţei la stres.”

 După ce a a participat la sute de intervenţii, genistul va spune că, de fapt, “în munca de pirotehnist trebuie să ai 60% pricepere şi 40% o relaţie bună cu Dumnezeu. De ce? Pentru că noi nu putem greşi decât o dată”.
E normal să ne fie teamă. Cei care spun că nu le e frică atunci când ştiu că pot muri în orice moment, mint sau sunt prea tineri ca să înţeleagă gravitatea situaţiei. Atunci când echipajul nostru este pe teren trebuie să ne asigurăm că civilii care au descoperit bomba nu vor fi răniţi în timpul intervenţiei noastre”.

Sfaturi utile privind protecţia populaţiei la descoperirea muniţiei neexplodate

Se interzice:

  • atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • demontarea focoaselor sau altor părţi componente;
  • joaca copiilor cu diferite muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice;
  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe.

Cetăţenii, care au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate, trebuie să apeleze imediat numărul unic de urgenţă 112 sau să anunţe imediat organele autorităţilor locale – primărie, poliţie, pompieri, unităţile militare apropiate.

Ziua de 31 mai este considerată Ziua Geniştilor Militari pentru cărima unitate de geniu din Armata României a fost înfiinţată la 31 mai 1859. La acea dată, domnitorul  Alexandru Ioan Cuza încuviinţa un raport al Guvernului Moldovei cerea aprobarea constituirii şi întreţinerii unui batalion de geniu, necesar pentru “înaintarea lucrărilor publice”.

Ziua de 31 mai este şi Ziua Rezervistului Militar, fiind a fost instituită prin Hotărârea Guvernului României nr. 467 din 12 mai 2010. Prin această hotărâre instituţiile publice din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot sprijini, in condiţiile legii, manifestările prilejuite de acest eveniment.