Pentru o zi, Roșieștiul a devenit centru de cultură și spiritualitate românească (foto)

Pios și inedit omagiu adus mitropolitului  Veniamin Costache, sâmbătă, 30 iunie, în satul său natal, Roșiești care, pentru o zi, a devenit simbol al culturii și spiritualității românești. Și nu exagerăm cu nimic, dat fiind numărul impresionant al celor care au venit să-și aducă tributul de recunoștință celui care, de la 23 de ani, nu numai că  a deținut funcții ca episcop, apoi mitropolit și caimacam, dar, cel mai important, a avut un rol important în românizarea învățământului din Moldova și înființarea a zeci de școli în limba română.  Astfel, la manifestările organizate de Primăria Roșiești în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui și Consiliul Județean Vaslui au participat academicieni și oameni de cultură, reprezentanți ai administrației locale și județene, preoți și fii ai satului, parlamentari și localnici.

Evenimentele au debutat la prima oră a dimineții, cu slujba Parastasului pentru Mitropolitul Veniamin, săvârșită  de  Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, la biserica din sat.

A urmat apoi ceremonia dezvelirii și sfințirii unei plăcii comemorative, amplasate sub bustul lui Veniamin Costachi,  după care întreaga adunare a credincioșilor, în frunte cu Preasfințitul Ignatie, cu Florin Anea, primarul comunei Roșiești și cu Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a pornit în procesiune până la o troiță, nou construită, de asemenea sfințită.

Atmosfera a fost întregită de un moment omagial de muzică,  interpretată de vocile cristaline ale copiilor de la Corala ”Fantasia”, dirijată de prof. Vasile Negură.

Manifestarea a continuat cu Simpozionul Național ”Veniamin Costachi – 250 ani de la naștere”, care s-a desfășurat în curtea Căminului Cultural Roșiești. Înainte ca invitații să urce pe scenă, primarul Florin Anea, împreună cu un grup de diaconi au ridicat publicul în picioare, intonând imnul național.

În cadrul simpozionului au rostit alocuțiuni acad. Valeriu Matei, prof. univ. dr. Ion Vicovan, PS Părintele Ignatie, prof. univ. Cătălin Turlic,  Secretarul de Stat pentru Culte Victor Opaschi, prof. Elena Monu și prof. Constantin Clit.

”Împreună cu preotul paroh, ne-am gândit în urmă cu un an la acest eveniment și am purces la organizarea lui. La început ,nu ne-am gândit că va fi un eveniment atât de mare, dat fiind puterile noastre. Am primit sprijinul domnului profesor Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean și al instituțiilor de cultură: Biblioteca Județeană și Muzeul Județean. Așa am putut da amploare evenimentului și valoarea pe care o merită personalitatea lui Veniamin Costache. Ca ales local, voi scoate tot timpul în evidență valorile pe care le are comunitatea noastră, pentru că tot de aici au plecat și alți oameni cu nume mari, cu contribuții importante în devoltarea societății. Aș aminti doar pe domnul profesor Dumitru Bagdasar,  filozoful Nicolae Bagdasar, membru corespondent al  Academiei  Române, pe poetul, prozași publicistul Gheorghe Săulescu sau pe prof. univ. dr. Ion Agache și alții. Este un moment important pentru întreaga comunitate, care nu va și uitat ușor și care reprezintă o cotitură în viața credincioșilor acestei localități. Știam că Veniamin Costache este o personalitate a satului, cărturar și om de seamă, dar nu știam mai mult. Acum, datorită invitaților noștri, avem ocazia să aflăm mai multe despre viața și activitatea acestuia”, a spus Florin Anea, primarul comunei Roșești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.