Patru comune din judeţ nu au medic de familie

Patru comune din judeţ fără medic de familie şi perspectiva unei situaţii şi mai sumbre, în condiţiile în care 11 medici sunt deja pensionari şi lucrează cu avizul Colegiului Medicilor, alţi 15 urmează să iasă la pensie în următorii trei ani, iar mulţi dintre medicii tineri pleacă peste hotare. Acesta a fost tabloul asigurării serviciilor de asistenţă medicală primară, oferit de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui care, miercuri,  în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, a prezentat un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui,

“La o populaţie de peste 410.000 de locuitori avem un număr de 173 de medici de familie, iar media de vârstă a acestora este de 50 de ani. O parte se vor pensiona, alţii au migrat în străinătate. Avem un dezechilibru în mediul rural, dar în câţiva ani, vor fi probleme şi în mediul urban. La ora actuală, avem patru comune, cu aproximativ 9.000 de persoane, în care nu avem medic de familie. Aceşti indicatori reflectă o asistenţă medicală precară la nivelul judeţului”, a declarat Mihaela Vlada.

Cele patru comune fără medici de familie sunt Bogdăneşti (cu o populatie de 3350 locuitori), Ibăneşti (1579 locuitori), Dodeşti (1800 locuitori) și Pochidia (1730 locuitori).

Directorul DSP Vaslui a precizat că majoritatea cabinetelor de medicină de familie funcţionează în spaţii închiriate sau concesionate de la primării şi că, de multe ori, primarii nu investesc în aceste spaţii, considerând că “medicina de familie este o chestiune privată”. “Sunt cabinete care funcţionează în spaţii improprii, construite chiar la începutul secolului XX şi care necesită reparaţii interioare şi exterioare. Am identificat un rol important al autorităţilor locale. Starea precară a spaţiilor este o preocupare pentru medici, dar neavând în proprietate spaţiile respective, doctorii nu pot face investiţii masive. Din păcate, unele autorităţi consideră că medicina de familie este o chestiune privată şi nu se preocupă de modernizarea spaţiilor în care funcţionează cabinetele”, a mai spus directorul DSP Vaslui. Mihaela Vlada a subliniat că pentru atragerea medicilor în judeţ, primarii ar trebui să le acorde o serie de facilităţi celor care vor să profeseze în mediul rural, cum ar fi: reducerea de taxe şi impozite locale, locuinţă de serviciu sau decontarea navetei.

Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Olteanu, a declarat că primul pas spre îmbunătăţirea situaţiei medicilor de familie aparţine autorităţilor locale.

“Există numeroase exemple de bună practică ȋn judeţul Vaslui, ȋn ciuda tuturor lipsurilor și nevoilor, astfel că stă ȋn atribuţiile unităţilor administrativ teritoriale să rezolve această problemă. Toţi cei care vor să aibă cabinete medicale ȋn care să activeze medici de familie le pot avea! În lipsa unei viziuni proprii, pot ȋmprumuta de la alţii idei, comportamente și atitudini!”, a spus acesta.

Prefectul Daniel Olteanu a subliniat şi necesitatea organizării unor ȋntȃlniri cu primarii din ȋntregul judeţ, ȋn cadrul cărora să fie discutate și clarificate probleme punctuale ale comunităţilor locale, printre care se numără și lipsa medicilor de familie. Calendarul acestor ȋntȃlniri va fi stabilit ȋn perioada următoare.

Totodată, prefectul judeţului a adus ȋn discuţie o temă de interes pentru vasluieni: lipsa punctelor farmaceutice care pot asigura permanenţă și pe timpul nopţii. Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, Maria Vlasici, a precizat că, ȋn acest moment, la CJAS Vaslui, este ȋn lucru documentaţia necesară pentru ca, de la data de 1 august 2016, ȋn municipiile Vaslui, Bȋrlad și Huși să funcţioneze cȃte o farmacie cu program non-stop. Programul acestor farmacii va fi afişat pe site-ul instituţiei.

La finalul ședinţei Comisiei de Dialog Civic, Prefectul Daniel Olteanu a reȋnnoit invitaţia la dialog deschis, pentru semnalarea oricăror situaţii care pot fi rezolvate cu sprijinul Instituţiei Prefectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.